Αποφάσεις / Αναλύσεις / Ανεξαρτησία / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Επιπτώσεις / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / Κριτική / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή / Προσφυγή / Υποθέσεις

“STOP” ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

water_elΦρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Ολομέλειά του έκρινε αντισυνταγματική την παραχώρηση από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού της κεφαλαίου της εταιρείας.

Το ανώτατο δικαστήριο, με ένα σκεπτικό που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν αγαθά ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, δέχεται ουσιαστικά ότι το κράτος δεν μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στον ιδιοκτησιακό έλεγχο και την εποπτεία στην παροχή νερού, την αποχέτευση κ.λπ., αφού κατά το Σύνταγμα οφείλει να εγγυάται τη συνεχή, επαρκή, υπό όρους υγιεινής και σε προσιτή τιμή παροχή ύδατος στους πολίτες.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολουθώντας ουσιαστικά νομολογία που έχει χαραχθεί από τη δεκαετία του ’90, τονίζει την ανάγκη να εγγυάται το κράτος ότι θα έχουν οι πολίτες διαρκώς και σε υψηλή ποιότητα την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ιδίως όταν αυτή ασκείται μονοπωλιακά (όπως στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ που είναι υπεύθυνη για την ύδρευση, τα δίκτυα, την αποχέτευση).

Ετσι ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε τον Απρίλιο 2012 στο ΤΑΙΠΕΔ και το τελευταίο πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ (36.245.240 μετοχές, ποσοστό 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου), για να δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο ευρύτερου μνημονιακού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, για να εξασφαλίσει έσοδα το Δημόσιο.

Ενώ το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, απέρριψε αντίθετα (για τυπικούς λόγους) τις αιτήσεις που στρέφονταν κατά της παρόμοιας ιδιωτικοποίησης – μεταβίβασης μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ διαφόρων άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, όπως των ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς), ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης), ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών αυτών, όπως και άλλων, είναι πιθανό να συναντήσει νέο «μπαράζ» προσφυγών, με την προσβολή νεότερων πράξεων και με «νομικά όπλα» τη συνταγματική επιχειρηματολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προς το παρόν, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε προσφυγές που επέτρεπαν στο ΤΑΙΠΕΔ να γίνει νόμιμος αντιπρόσωπος του Δημοσίου ως μέτοχος στις γενικές συνελεύσεις της ΕΛΒΟ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της ΔΕΗ, για να ασκήσει δικαιώματα ψήφου, καθώς κρίθηκε ότι με τη διαδικασία αυτή δεν θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου.

(www.imerisia.gr, 26/05/2014)

ΑΠΟ – www.energia.gr

One thought on ““STOP” ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

  1. Παράθεμα: Η Νομική Αθηνών νίκησε το Χάρβαρντ σώζοντας και το νερό! (Video) | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s