Άσκηση επαγγέλματος / Γενική Συνέλευση / ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ / Επιπτώσεις / ΕΚΛΟΓΕΣ / Κυβέρνηση / Κόμματα / Κοινωνικός ρόλος / Κοινωνική Ασφάλιση / Κοινοβούλιο / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / Ολομέλεια / Συνδικαλισμός / Σύλλογοι / Φορολογία

Η 18η Μπρυμαίρ του Ιωάννη Αδαμόπουλου!

adamopoulos_geloiografia

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 – ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 14)

OΙ ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΎΨΕΙΣ για ζημία άνω των 2 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία στο ΔΣΑ αναδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής, συνδικαλιστικής και θεσμικής του χρεωκοπίας.

Πριν από δυο χρόνια, τον Φλεβάρη του 2012, οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσιζαν με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική τους Συνέλευση να απορρίψουν την ομόφωνη σχεδόν πρόταση του ΔΣ για ντουφεκιές στον αέρα (μόνο η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων είχε διαφωνήσει με αυτή την πρόταση  στο ΔΣ) και να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τον υπόλοιπο λαό, να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα για να μην αφήσουν το ΔΣ να διαχειρισθεί (διάβαζε: ξεπουλήσει) τον αγώνα τους και να ξανασυνέλθουν σε νεα Γενική Συνέλευση για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους. Η Επιτροπή Αγώνα λειτούργησε με τη συμμετοχή πλήθους δικηγόρων από πολλές μάλιστα παρατάξεις που στήριξαν την απόφαση της ΓΣ (Εναλλακτική Παρέμβαση, Αγωνιστική Συσπείρωση, Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή) και πολλούς ανένταχτους δικηγόρους διαμορφώνοντας για πρώτη φορά την αίσθηση στο ΔΣΑ ότι οι δικηγόροι παίρνουν πράγματι τις τύχες τους στα χέρια τους.

Απέναντι σ’ αυτό το ρεύμα που υπήρχε ο κίνδυνος να διογκωθεί, ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισαν πραξικοπηματικά να μην συγκαλέσουν νεα Γενική Συνέλευση όπως είχαν υποχρέωση με αποτέλεσμα
την κατάληψη του ΔΣΑ από τους δικηγόρους και την πλήρη εξαφάνιση του Προέδρου από το Σύλλογο (ακόμα και σχετικό Silver Alert αναρτήθηκε στην Ακαδημίας). Αυτό το πάθημα έγινε μάθημα για τους καρεκλοκένταυρους του ΔΣ: παρά το μάζεμα εκατοντάδων υπογραφών συναδέλφων που ζητούσαν τη σύγκλιση ΓΣ κατά τον Κώδικα, αποφάσισαν να καταργήσουν ουσιαστικά τις ΓΣ και να θεσμοποιήσουν μάλιστα αυτή την κατάργηση με τον νέο Κώδικα περί Δικηγόρων, ο οποίος στα άρθρα 99§5 και 101§2 προβλέπει ότι η απαρτία (των 1000 κατ’ ελάχιστο ατόμων) ελέγχεται ανά πάσα στιγμή, η δε ψηφοφορία σε περίπτωση κινητοποιήσεων πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία. Ταυτόχρονα προβλέφθηκαν μια σειρά μέτρα που αντί να περιορίζουν διογκώνουν τις υπερεξουσίες του εκάστοτε Προέδρου και μάλιστα για μια τετραετία, ενώ καταργήθηκε η απλή αναλογική στις εκλογές των ΔΣ, με την εισαγωγή ρυθμίσεων όπως ο περιορισμός της εκπροσώπησης με την επιβολή πλαφόν για την κατάληψη έδρας στο ΔΣ (για την Αθήνα 4,15%), μέχρι την επιβολή πλειοψηφικού συστήματος με την δυνητική εφαρμογή ενιαίου ψηφοδελτίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την κατάργηση των ΓΣ ακολούθησε η κατάργηση και του ΔΣ, το οποίο είχε να συνεδριάσει από τον Σεπτέμβριο του 2013! Ο Πρόεδρος, ως νέος Λουδοβίκος Βοναπάρτης, διαχειρίζεται το Σύλλογο ως τσιφλίκι του. Ακόμα και την νεα «νομιμότητα» του δικού του Κώδικα δεν τολμά να εφαρμόσει ο Πρόεδρος αφού οι ισολογισμοί και απολογισμοί της τριετίας δεν ψηφίσθηκαν στο ΔΣ με την (μειωμένη σε σχέση με τον παλαιό Κώδικα) πλειοψηφία των 3/5 και άρα, σύμφωνα με το άρθρο 92§1, θα έπρεπε να συγκληθεί ΓΣ για να τους εγκρίνει.

Καθεστώς εξαίρεσης λοιπόν και στο ΔΣΑ! Δεν μας προξενεί εντύπωση. Όταν η κυβέρνηση καταπατά το σύνολο των συνταγματικών δικαιωμάτων και νομοθετεί με ΠΝΠ υπό το καθεστώς επιτροπείας, όταν στα πλαίσια των ίδιων των θεσμών της ΕΕ παραβιάζονται σωρηδόν οι Συνθήκες (αφού με τα Μνημόνια ρυθμίζονται θέματα για τα οποία δεν έχουν αρμοδιότητα τα όργανα της ΕΕ), δεν είναι περίεργο, ένας ΔΣΑ που όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά σωπαίνει εκκωφαντικά, ακόμα και όταν παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα των μελών του (από τα απίθανα φορομπηχτικά συστήματα και τον εξανδραποδισμό της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από το ΚΕΑΟ) να εφαρμόζει τις ίδιες πρακτικές και στο εσωτερικό του. Δεν έχει τόσο νόημα  να αναρωτηθούμε ποιος αποφάσισε να μοιράζονται προεκλογικά τα βιβλία του Προέδρου με σφραγίδα του ΔΣΑ, ούτε πώς και με ποιο σκοπό επιλέχθηκαν όσοι απασχολήθηκαν στο Σύλλογο με διάφορες σχέσεις εργασίας (περί τους 115 καινούργιους αν δεν κάνουμε λάθος εντός της τριετίας), ούτε ακόμα και γιατί επιδοτείται από το Σύλλογο το παντελώς άχρηστο κέντρο πιστοποίησης διαμεσολαβητών που νομιμοποιεί την ιδιωτικοποίηση της απονομής δικαιοσύνης. Ό,τι συμβαίνει έξω από το Σύλλογο, από την χρεωκοπία της κοινωνίας με το υφεσιακό σπιράλ του θανάτου, μέχρι την χρεωκοπία του δικαστικού μηχανισμού (που παρά την αύξηση τελών και παραβολών εισπράττει λιγότερα από πριν και που παρά την ασφυκτική μείωση της πρόσβασης των πολιτών στα δικαστήρια δεν οδηγείται στην επιτάχυνση των διαδικασιών) θα συμβεί και μέσα σ’αυτόν.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι κυβέρνηση, ΕΕ και ηγεσία του ΔΣΑ συστρατεύονται σε ένα κοινό όραμα: να απελευθερώσουν το επάγγελμα από τους δικηγόρους για να συσσωρευθεί η δικηγορική ύλη σε μεγάλες πολυκλαδικές εταιρείες. Αν δεν τους ανατρέψουμε με μαζικούς μετωπικούς αγώνες, παίρνοντας τις τύχες μας – και το Σύλλογό μας – στα χέρια μας, θα συνεχίζουμε ασφυκτικά να βουλιάζουμε στη σαπίλα της εκμετάλλευσης και του βοναπαρτισμού.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 – ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 14)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s