Άσκηση επαγγέλματος / ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ / Ε.Α.Δ. / Επιπτώσεις / ΕΚΛΟΓΕΣ / Κοινωνικός ρόλος / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / Ολομέλεια / Συνδικαλισμός / Σύλλογοι

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Ead_newΣυνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο Φεβρουάριος του 2014 είναι μήνας εκλογών για όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Σχεδόν όλοι μας (εξαιρούνται οι «βολεμένοι» του συστήματος και αυριανοί «αναλώσιμοι») αδημονούμε για τη χρονική στιγμή, που θα αποκαθηλωθεί ο αποτυχημένος και ευθυνόμενος για την καταστροφή του κλάδου μας μηχανισμός. Πλην όμως, όπως έχει αποδειχθεί, την κρίσιμη στιγμή της κάλπης κάτι παθαίνουμε, ως ψηφοφόροι, και «κατορθώνουμε» να συντηρούμε, είτε με την ψήφο μας, είτε με την ανοχή και την αδιαφορία μας (π.χ. αποχή), τους ίδιους μηχανισμούς και τα ίδια ανακυκλούμενα πρόσωπα, που ευθύνονται για την κατάντια του δικηγορικού σώματος.

Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, ότι οι εμφανιζόμενες, ως «εναλλακτικές λύσεις», για διάφορους λόγους, είτε δεν είναι ελκτικές, είτε δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη (είμαστε πλέον δικαιολογημένα καχύποπτοι). Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να μην τις δοκιμάσουμε. Ενδέχεται κάποια από αυτές τις εναλλακτικές επιλογές να αποτελέσει για όλους μας την ευχάριστη έκπληξη. Εάν πάλι αυτό δεν συμβεί, τότε έχουμε τη δυνατότητα, και πάλι με την ψήφο μας, να επιλέξουμε κάτι άλλο. Το «έγκλημα», όμως, προς τον εαυτό μας είναι να ενισχύουμε, είτε με την ψήφο μας, είτε με την ανοχή – αποχή μας, τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν και όχι μόνο απογοήτευσαν, αλλά μας πρόδωσαν και μας ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ.

Σ’ό,τι, λοιπόν, αφορά κυρίως στις εκλογές στον Δ.Σ.Α., όπου η σημερινή Διοίκηση υπήρξε καταστροφική για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, καθότι ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. είναι και πρόεδρος της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η καταψήφισή της πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό σκοπό. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ψήφος χαμένη. Η αποχή ευνοεί την παράταξη που ευθύνεται για την αμαχητί παράδοση τού δικηγορικού σώματος στις ορέξεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, αλλά και τα «παραρτήματά» της, τα οποία θα λειτουργήσουν, ως δήθεν αντιπολιτευόμενα, προκειμένου να αποδυναμώσουν τις πραγματικά αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, και την κατάλληλη στιγμή να στηρίξουν εκ νέου το σημερινό «σύστημα» διοίκησης.

Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετάσχετε μαζικά στις εκλογές και να ψηφίσετε συνδυασμούς, στους οποίους δεν μετέχουν υποψήφιοι, που είτε με τις πράξεις τους, είτε με τις παραλείψεις τους, είτε με την ανοχή τους στις πράξεις και στις παραλείψεις της πλειοψηφούσας συνδικαλιστικής παρατάξεως συνέβαλλαν στην παρακμή του δικηγορικού κλάδου. Αυτοί ακριβώς θα σας παρουσιαστούν, ως αντιπολιτευόμενοι, ενώ στην πράξη ήταν και είναι συμπολιτευόμενοι και συμπράττοντες, είτε δια της ανοχής τους και της σιωπής τους, είτε και δια της ευθείας στηρίξεώς τους στο «σύστημα» της σημερινής διοίκησης του ΔΣΑ. Προσέξτε, λοιπόν, να μην παραπλανηθείτε. Προσέξτε, επίσης, να μην προτάξετε κομματικά κριτήρια, αλλά προγραμματικά κριτήρια, όπως επίσης ζητήματα ήθους και ύφους των υποψηφίων, καθώς και τις διαδρομές ενός εκάστου εκ των υποψηφίων.

Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με όσους άσκησαν διοίκηση, έχοντας την πλειοψηφία στα Δ.Σ. των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων  και κυρίως του Δ.Σ.Α., διότι αυτοί δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, με δυσμενείς συνέπειες για εμάς τους απλούς, αγωνιζόμενους – μαχόμενους δικηγόρους.

Η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και στη λήψη των αποφάσεων, ο εκδημοκρατισμός στις εσωτερικές διαδικασίες, η επιδίωξη άμεσης τροποποίησης προς αυτές τις κατευθύνσεις του «εκτρώματος» του νέου Κώδικα Δικηγόρων και η συνδρομή των Δικηγορικών Συλλόγων στην κοινωνία και στους αγώνες δικηγόρων και πολιτών, πρέπει να αποτελούν βασικές προγραμματικές θέσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Σ’ό,τι δε αφορά ειδικώς στον Δ.Σ.Α. η άμεση εκκαθάριση του μητρώου των μελών του, αλλά και ο άμεσος και εις βάθος διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του Συλλόγου, πρέπει να αποτελέσουν πρόσθετες δεσμεύσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

εάν δεν είμαστε ικανοί, ως δικηγόροι, να πετύχουμε την αλλαγή – ανατροπή υφιστάμενων προσώπων και μηχανισμών στο έλασσον, που είναι ο συνδικαλιστικός τομέας μας, τότε είναι βέβαιο, ότι δεν θα πετύχουμε, ως πολίτες, το μείζον, που είναι η ανατροπή των «μνημονιακών» κυβερνήσεων και πολιτικών, που ευθύνονται για την καταστροφή της πατρίδας μας και της κοινωνίας. Τότε δικαίως θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να ισχυρισθεί, ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Ευχόμαστε στους συναδέλφους μας καλή ψήφο και σε όσους συνδυασμούς και υποψηφίους πληρούν τις προαναφερθείσες επιθυμητές προδιαγραφές καλή τύχη.

Οι Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι ξεκαθαρίζουμε ότι δεν συμμετέχουμε καθ’οιονδήποτε τρόπο σε αυτές τις εκλογές και δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με οποιονδήποτε συνδυασμό (δεν αποτελούμε κομμάτι – μέρος οποιασδήποτε συνδικαλιστικής παράταξης και διατηρούμε την αυτοτέλειά μας).

                    ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Advertisements

3 thoughts on “Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

  1. Παράθεμα: Σκέψεις ενός συναδέλφου: ” γιατί απέχω από τις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων” | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

  2. Παράθεμα: Διευκρινιστική ανακοίνωση των Ενωμένων Αδέσμευτων Δικηγόρων σε σχέση με το συνδυασμό “ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ” που συμμετείχε στις εκλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s