ΔΙΕΘΝΗ / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / ΕΥΡΩΖΩΝΗ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / Υποθέσεις

Ιρλανδία: Ποινική δίωξη εις βάρος τραπεζιτών

bankers-split1391688187
Τρεις εκ των κορυφαίων τραπεζιτών της Anglo Irish Bank, η οποία το 2008 χρεοκόπησε και διασώθηκε με λεφτά του δημοσίου, είναι πλέον αντιμέτωποι με 16 κατηγορίες, που αφορούν τη χορήγηση παράνομων δανείων προς φυσικά πρόσωπα, προκειμένου αυτά να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας
Το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγήθηκαν αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες. Στο πλαίσιο της διαδικασία αυτής έχουν συγκεντρωθεί 24 εκατομμύρια έγγραφα και έχουν ληφθεί 800 μαρτυρικές καταθέσεις.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για τη δίκη αυτή είναι εξαιρετικά μεγάλο, έπειτα και από τη θυελλα αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει στην Ιρλανδία, όταν διέρευσαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των τραπεζιτών, οι οποίοι γελούσαν και αστειεύονταν για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και φυσικά οι Ιρλανδοί πολίτες θα πλήρωναν για τη διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.

Για το λόγο αυτό, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τη δίκη από μια διπλανή αίθουσα μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο δικαστής έχει απευθύνει επίσης σαφέστατες προειδοποιήσεις προς το σώμα των ενόρκων: Συγκεκριμένα, τους ζητά να αποσυρθούν αν έχουν εκφράσει δημόσια καταγγελτικό λόγο σε βάρος των τραπεζών, για παράδειγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά να εγκαταλείψουν την υπόθεση αν για παράδειγμα είχαν εργασθεί ή είχαν μετοχές στην Anglo Irish Bank.

(πηγή: Independent via ertopen.com)

ΑΠΟ – http://www.thepressproject.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s