ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Κυβέρνηση / Κόμματα / Κοινοβούλιο / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η διακοπή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στον «Κοκκινόλακα» και η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης Χώρου Απόθεσης Επικίνδυνων Αποβλήτων

HELLAS_GOLD_XL

Παράνομες οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στον «Κοκκινόλακα»

Η Επιθεώρηση μεταλλείων με απόφασή της επισημαίνει πως η Ελληνικός Χρυσός εργαζόταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες στο ρέμα «Κοκκινόλακα», όπου κατασκεύασε λίμνη απόθεσης αποβλήτων, και απαγορεύει τη συνέχιση των εργασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Alterthess, η εταιρεία εργαζόταν εδώ και τρεις μήνες στην κατασκευή της λίμνης τελμάτων ενώ δεν είχε καταθέσει τεχνική μελέτη προς έγκριση ούτε διέθετε άδεια λειτουργίας. Οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής είχαν απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία καταγγέλλοντας τα παράνομα έργα.

Μάλιστα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ήδη από τον Οκτώβριο (25/10) σε επιτόπιο έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ειδικά για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, όπου η εταιρεία δε διέθετε τις απαιτούμενες άδειες, και πρότειναν το σταμάτημα των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΕΑ. Ωστόσο η εταιρεία συνέχιζε ανενόχλητη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη. με ερωτήσεις της προς το ΥΠΕΚΑ ζήτησε τα έγγραφα των επιθεωρητών  τα οποία σήμερα έρχονται στην δημοσιότητα και αποδεικνύουν ότι η εταιρεία εργαζόταν εντελώς παράνομα καθώς και ότι η Επιθεώρηση μεταλλείων δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στον Κοκκινόλακα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Alterthess οι κάτοικοι κατέθεσαν για την υπόθεση αυτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πολυγυρου στις 27/11/13.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων -Ακάνθου σε σχετική ανακοίνωση «Παρά τη δεδομένη θέση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του αρμοδίου δηλαδή κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, το μονομελές πρωτοδικείο Πολυγύρου την 01/12/2013 απέρριψε, δίχως αιτιολόγηση, την αίτηση μας προσωρινής διαταγής παύσεως εργασιών. Ως ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, το πρωτοδικείο όρισε τη μακρινή 10η Φεβρουαρίου 2014, υποβαθμίζοντας το κατεπείγον της υπόθεσης».

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι «όποιες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες των αρμοδίων υπηρεσιών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υπονομεύουν τη νομιμότητα και δίνουν τον απαραίτητο χρόνο για την τυπική κάλυψη των παρανομιών της Ελληνικός Χρυσός, για παράδειγμα με την έκδοση εκ των υστέρων αδειών εγκατάστασης και προεδρικών διαταγμάτων».

«Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς να σέβεται τους νόμους του Ελληνικού Δημοσίου. Οι καταγγελίες μας περί παράνομης λειτουργίας της εταιρείας και οι ανησυχίες μας ότι η τελευταία δεν θα σεβαστεί ούτε τους έωλους περιβαλλοντικούς όρους που έχει υπογράψει επιβεβαιώνονται . Ελπίζουμε ότι έστω και καθυστερημένα και με την απόφαση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα ελέγξει σε βάθος την λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες» τονίζει από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη.

ΠΗΓΗ – http://tvxs.gr

Διακοπή εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στον Κοκκινόλακα

Από το soshalkidiki

kokkinolakkas-sept13

Φωτογραφία: οι παράνομες εργασίες στον Κοκκινόλακκα, σημειωμένες με κίτρινα βέλη (Σεπτ. 2013)

Δελτίο Τύπου

19/12/2013

Διακοπή εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στον Κοκκινόλακα

Σε όλη τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου βρισκόμαστε σε συνεχή αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγγέλλοντας σωρεία παρανομιών της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Πριν λίγες μέρες η Επιθεώρηση Μεταλλείων με έγγραφό της (3294/04-12-2013)επιβεβαίωσε ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει τις απαραίτητες άδειες παρεμβάσεων και δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στον χώρο απόθεσης του Κοκκινόλακα .

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ειδικά για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, όπου η εταιρεία δε διέθετε τις απαιτούμενες άδειες, και αναστέλλουν τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΕΑ (1467/ 25-10-2013).

Κατόπιν τούτου καταθέσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πολυγυρου στις 27/11/13. Παρά τη δεδομένη θέση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του αρμοδίου δηλαδή κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, το μονομελές πρωτοδικείο Πολυγύρου την 01/12/2013 απέρριψε, δίχως αιτιολόγηση, την αίτηση μας προσωρινής διαταγής παύσεως εργασιών. Ως ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, το πρωτοδικείο όρισε τη μακρινή 10η Φεβρουαρίου 2014, υποβαθμίζοντας το κατεπείγον της υπόθεσης.

Θεωρούμε ότι οι όποιες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες των αρμοδίων υπηρεσιών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υπονομεύουν τη νομιμότητα και δίνουν τον απαραίτητο χρόνο για την τυπική κάλυψη των παρανομιών της Ελληνικός Χρυσός, για παράδειγμα με την έκδοση εκ των υστέρων αδειών εγκατάστασης και προεδρικών διαταγμάτων.

Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων Ακάνθου

ΑΠΟ – http://antigoldgr.org

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» (http://antigoldgr.org) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ: 

Έγκριση Τεχνικής Μελέτης Χώρου Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα

Τεχνική αδειοδότηση του χώρου απόθεσης που η Ελληνικός Χρυσός είχε πιαστεί να κατασκευάζει παράνομα – Τεράστιο πρόβλημα για την εταιρεία η απόθεση των αποβλήτων της Ολυμπιάδας
Xάρτης «Γενική Διάταξη Έργων Μ. Λάκκου»

Xάρτης «Γενική Διάταξη Έργων Μ. Λάκκου»

Έγκριση Προσαρτήματος 4: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ» της Τεχνικής Μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στο Δ. Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής

Πρόκειται για το νέο ΧΥΤΕΑ (Χώρο Υγειοονομικής Ταφής ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ Αποβλήτων)που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου για να δεχθεί όλα τα απόβλητα από τα εργοστάσια εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και Στρατωνίου (Μαντέμ Λάκκου) και τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting αν ποτέ κατασκευαστεί. Ο χώρος απόθεσης θα έχει χωρητικότητα 10,5 εκατ. κ.μ. αποβλήτων (περίπου 20 εκατ. τόνους),έκταση περίπου 700 στρέμματα και θα μετατρέψει σε τοξικό τέλμα τη ανώτερο κομμάτι του ρέματος Κοκκινόλακκα, μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου. Το έργο αυτό είχε ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά μαζί με το σύνολο της «επένδυσης» της Ελληνικός Χρυσός με την ΚΥΑ 201745/2011, κατά συνέπεια η τεχνική αδειοδότηση ήταν αναμενόμενη. Όπως φαίνεται και στο χάρτη «Γενική Διάταξη Έργων Μ. Λάκκου» από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός, ο νέος χώρος απόθεσης που σημειώνεται με κόκκινα βέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε έκταση από τον οικισμό του Στρατωνίου και θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του.  Δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Ας σημειωθεί επίσης ότι ακριβώς δίπλα από το μελλοντικό χώρο απόθεσης περνάει το ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας που έχει δώσει σεισμούς της τάξης των 7-7,2 Richter. Ο χάρτης κάτω είναι από το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ «Σεισμοτεκτονική Μελέτη» της ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός.

13-parartima_x-dragged

Όμως ας κοιμούνται ήσυχοι οι κάτοικοι του Στρατωνίου, η Εldorado Gold εγγυάται ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο τόπος τους θα είναι απολύτως ασφαλείς με τα επικίνδυνα απόβλητα πάνω από τα κεφάλια τους. Κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους… Δείτε τη φωτογραφία. Το παραθαλάσσιο χωριό στο βάθος είναι το τυχερό Στρατώνι.

1404549_753735307975724_1113564803_o

Η εταιρεία δεν περίμενε την έγκριση και ξεκίνησε την κατασκευή παράνομα

Στις 4-12-2013 η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ), κατόπιν σχετικών εγγράφων της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών/Τμήμα Α” του ΥΠΕΚΑ (εδώ), διέταξε την Ελληνικός Χρυσός να διακόψει τις εργασίες που παράνομα εκτελούσε στην περιοχή του Κοκκινόλακκα (εδώ). Είχε προηγηθεί αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 22 και 23 Οκτωβρίου, όπου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει την κατασκευή του χώρου απόθεσης πριν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις (εδώ). Και μάλιστα όχι με τη χρονική ακολουθία που προβλέπεται στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 201745/2011) αλλά αυθαίρετα, από εκεί που τη βόλευε. Δηλαδή από τη μέση. Χωρίς να κατασκευάσει τα δυο φράγματα, ανάντι και κατάντι, τις οδούς πρόσβασης, τα περιμετρικά κανάλια και τη στεγάνωση ολόκληρου του χώρου απόθεσης, χωρίς δηλαδή να τηρήσει καμμία από τις προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν την ασφαλή απόθεση των επικινδύνων αποβλήτων της. Με χαρακτηριστική ασυδοσία, πλήρη περιφρόνηση για τον τόπο και την απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα ελέγξει και καμμία κύρωση δεν θα της επιβληθεί. Σχετικό Δελτίο Τύπου εξέδωσε στις 19-12-2013 το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου και το δημοσιεύσαμε και εμείς.

Σύμφωνα με τη θρασύτατη δήλωση του υπευθύνου της εταιρείας στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος «η έναρξη αποθέσεων αποβλήτων του υποέργου Ολυμπιάδας θα ξεκινούσε από τις αρχές Νοεμβρίου 2013″. Δηλαδή μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την επίσκεψη των Επιθεωρητών αυτός ο μισός, λειψός, παράνομος, επικίνδυνος χώρος απόθεσης θα άρχιζε να γεμίζει με απόβλητα!

Ο λόγος της βιασύνης;

kokkinolakkas-sept13

Πού πηγαίνουν σήμερα τα απόβλητα της Ολυμπιάδας;

Ο λόγος της βιασύνης είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός ήδη, εδώ και πάνω από ένα χρόνο παράγει μη αδρανή απόβλητα από την Ολυμπιάδα και δεν έχει πού να τα πάει. Το καλοκαίρι του 2012 η εταιρεία έθεσε ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, στο οποίο επεξεργάζεται τα παλαιά τέλματα (απόβλητα) του μεταλλείου Ολυμπιάδας για την απόληψη του χρυσού και του αργύρου που περιέχουν. Όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως (δείτε εδώ), ο χρυσός και ο άργυρος εξάγονται στην Κίνα με τη μορφή συμπυκνώματος σαν φτηνή πρώτη ύλη, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει τους αναλογούντες φόρους από τα περιεχόμενα πολύτιμα μέταλλα. Από την επεξεργασία των παλαιών αποβλήτων παράγονται επίσης περίπου 2.300 τόνοι νέων αποβλήτων την ημέρα που δεν είναι αδρανή. Περιέχουν αρσενικό, αντιμόνιο και θειϊκά σε περιεκτικότητες που υπερβαίνουν τα όρια αποδοχής σε ΧΥΤΑ αδρανών (Τεχνική Έκθεση ΕΜΠ/2005, πιν. 17 σελ.23) και σύμφωνα με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων πρέπει να οδηγηθούν για απόθεση στο νέο Χώρο Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων του Κοκκινόλακκα. Αυτός ο χώρος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αδειοδοτημένη εναλλακτική λύση επίσης δεν υπάρχει.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ελληνικός Χρυσός παράνομα αποθέτει απόβλητα που δεν είναι αδρανή σε χώρους που ούτε αδειοδοτημένοι είναι ούτε κατάλληλοι γι’αυτό το σκοπό. Τον περασμένο Μάιο είχαμε δημοσιεύσει ένα βίντεο από την Ολυμπιάδα, που έδειχνε πανικόβλητους εργαζόμενους της εταιρείας, χωρίς μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό, να καταβρέχουν με τη μάνικα τα απόβλητα που είχαν αποτεθεί παράνομα πάνω στο λεγόμενο «φιρέ», τον σωρό στείρων του μεταλλείου που είχε απομείνει εκεί από την εποχή του Μποδοσάκη. Εκείνη τη μέρα φυσούσε και η τοξική σκόνη από το «φιρέ» και την λίμνη τελμάτων είχε πνίξει την Ολυμπιάδα και την ευρύτερη περιοχή, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους κατά της εταιρείας. Η σχετική ανάρτηση είναι αυτή: Ολυμπιάδα 23-5-2013: Σκόνη, παρανομίες κι ερωτηματικά.

cf86ceb9cf81ceb5

Όταν δεν μπορούσε πλέον να τα αποθέτει στο «φιρέ», η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε να μεταφέρει τα απόβλητα της Ολυμπιάδας στην περιοχή Κοκκινόλακκα- Μαντέμ Λάκκου και να τα παρατάει εκεί. Χωρίς άδειες, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς όρους ασφαλείας. Υπολογίζουμε ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, περίπου 400.000 τόνοι αποβλήτων έχουν μεταφερθεί στην περιοχή όπου ΘΑ κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΕΑ και άλλοι 2.300 τόνοι προστίθενται καθημερινά. Ομως οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρέλειψαν να τους δείξουν στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επισκέφθηκαν την περιοχή τον Οκτώβριο, για να εκτιμήσουν τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση έγκρισης Τεχνικής Μελέτης του Χώρου Απόθεσης Αποβλήτων Κοκκινόλακα, η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να αποθέσει εκεί καμμία ποσότητα αποβλήτων πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, δηλαδή όχι σε λίγες μέρες αλλά ίσως ούτε σε δυο χρόνια. Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, απαριθμεί μια σειρά αδειών με τις οποίες οφείλει ακόμα να εφοδιαστεί η εκμεταλλεύτρια εταιρεία και ειδικά:

Για τη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 39624/2009 (σ.σ. στα οποία ανήκουν τα απόβλητα της Ολυμπιάδας), να εφοδιαστεί, ως φορέας διαχείρισης Εγκατάστασης Εξορυκτικών Αποβλήτων Κατηγορίας Α, με την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, τη σύμφωνη με τις διατάξεις της κείμενης μεταλλευτικής νομοθεσίας, από την αδειοδοτούσα αρχή, η οποία εν προκειμένω είναι η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α.. Πριν από τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας, θα διενεργηθεί από την αδειοδοτούσα αρχή, μακροσκοπικός τεχνικός έλεγχος της εγκατάστασης αποβλήτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κατασκευή της πληροί τις απαιτήσεις του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Προς τούτο, η εκμεταλλεύτρια εταιρεία να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια αρχή για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Και ξαναρωτάμε:
  • Προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ελλάδας; Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην Ελληνικός Χρυσός για τις διαπιστωθείσες παρανομίες που καταγράφονται στα έγγραφα που προαναφέρθηκαν;
  • Πού αποτίθενται από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα τα μη αδρανή απόβλητα της Ολυμπιάδας; Μήπως πρέπει να το ελέγξουν και αυτό οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ελλάδας;
  • Πού θα αποτίθενται μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου χώρου απόθεσης;
  • Ποιος θα ελέγχει την εταιρεία που έχει αποδείξει ότι δε δίνει δεκάρα ούτε για τη νομιμότητα, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την  υγεία κατοίκων και εργαζομένων;
  • Πόσους δασμούς και φόρους θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο από την εξαγωγή 339.810 τόνων συμπυκνώματος της Ολυμπιάδας, με περιεκτικότητα ανά τόνο 20,65 γρ χρυσού και 130,88 γρ αργύρου;

ΠΗΓΗ – http://antigoldgr.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s