Αποφάσεις / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Δικαστήριο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Υποθέσεις

ΕΕ: Βαριές καμπάνες σε Siemens, Mitsubishi και Toshiba

European_Court_of_Human_Rights_C_1024_768________

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές των Siemens, Mitsubishi και Toshiba εναντίον των προστίμων που τους είχαν επιβληθεί για τη σύσταση καρτέλ…

Ο γιγαντιαίος γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens οφείλει να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 396,56 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του σε ένα καρτέλ εναρμόνισης των τιμών εξοπλισμού για δίκτυα ηλεκτροδότησης, όπως αποφάνθηκε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιβεβαίωσε επίσης το ρόλο που είχαν στο καρτέλ αυτό οι ιαπωνικές επιχειρήσεις Mitsubishi και Toshiba.

Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επέχει και το ρόλο της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού στην ΕΕ, είχε επιβάλει μεγάλα πρόστιμα αφού είχε διαπιστώσει πως 11 επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία προέβαιναν σε εναρμόνιση τιμών του εξοπλισμού για δίκτυα φυσικού αερίου και του εξοπλισμού ελέγχου της τάσης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Το συνολικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί τότε και ανέρχονταν σε 750,7 εκατ. ευρώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβάλει η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της ΕΕ στην ιστορία. Η Ζίμενς, η Μιτσουμπίσι και η Τοσίμπα ήταν ανάμεσα στις εταιρείες οι οποίες είχαν ασκήσει έφεση για τα πρόστιμα αυτά.

Ένα εφετείο της ΕΕ είχε απορρίψει την έφεση της Ζίμενς το 2011 αλλά είχε ακυρώσει τα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί στην Μιτσουμπίσι και στην Τοσίμπα διότι είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα. Όμως με την απόφασή του είχε επιβεβαιώσει πως οι ιαπωνικές επιχειρήσεις αυτές είχαν συμμετάσχει στο καρτέλ.

Και οι τρεις εταιρίες είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2012. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους.

«Το πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή στην Siemens AG καθίσταται έτσι οριστικό, όπως και το πόρισμα της Επιτροπής ότι η Mitsubishi και η Toshiba συμμετείχαν στο καρτέλ» εναρμόνισης τιμών, ανέφερε το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του.

Η Επιτροπή έκτοτε υπολόγισε εκ νέου τα πρόστιμα για τις ιαπωνικές εταιρείες, καθορίζοντάς τα σε 74,82 εκατ. ευρώ για την Μιτσουμπίσι και στα 56,79 εκατ. ευρώ για την Τοσίμπα, συν ένα πρόσθετο ποσό 4,65 εκατ. ευρώ. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες υποβολής εφέσεων και για αυτά τα νέα πρόστιμα.

ΑΜΠΕ

ΑΠΟ – http://epikaira.gr

One thought on “ΕΕ: Βαριές καμπάνες σε Siemens, Mitsubishi και Toshiba

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s