Αναλύσεις / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Δικαστήρια / Επιπτώσεις / Κριτική / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή / Προτάσεις / Υποθέσεις

Δελτίο επιδείνωσης της βαρυχειμωνιάς για τους δανειολήπτες;

daneia_312851651Γράφει ο Μάρκος Παπακωνσταντής*

Το νομικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες εξελίσσεται. Και δυστυχώς εξελίσσεται προς μια αρνητική κατεύθυνση. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλαος Κανελλόπουλος, ανακοίνωσε ότι εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου θα ψηφιστεί σχετική τροπολογία με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής Διαμεσολάβησης για τις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Στόχος του Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων, καθώς σήμερα περισσότερες από 80.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την αναμονή εκδίκασης του αιτήματος σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει και τα 10 χρόνια.

Πριν από την πρώτη τροποποίηση του νόμου 3869/2010 προβλέπονταν ότι η εκδίκαση του αιτήματος από το Ειρηνοδικείο περνούσε υποχρεωτικά μέσα από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μόνο με βεβαιωμένη την αποτυχία του συμβιβασμού  μπορούσε ο δανειολήπτης να καταθέσει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Ο λόγος πρόβλεψης του υποχρεωτικού αυτού σταδίου ήταν και τότε να αποφευχθεί η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων της χώρας. Το πρώτο αυτό υποχρεωτικό στάδιο απέτυχε παταγωδώς. Και αυτό γιατί ήταν αδύνατο να συμβιβαστούν ασυμβίβαστα συμφέροντα. Οι τράπεζες αρνούνταν να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση των οφειλών του δανειολήπτη και να αποδεχτούν τη δραματική αλλαγή των οικονομικών δεδομένων στη χώρα. Οι δανειολήπτες γνώριζαν ότι ο 3869/2010 τους έδινε ένα διπλό μαξιλαράκι: αυτό της προσωρινής διαταγής με μεγάλη αναμονή μέχρι την ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος από το Ειρηνοδικείο και εκείνο της μείωσης της οφειλής τους μέχρι του 80% της εμπορικής τότε και αντικειμενικής σήμερα αξίας της πρώτης κατοικίας.

Ο νόμος 3869/2010 τροποποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2013 με το νόμο 4161. Μια από τις πρώτες μέριμνες του νομοθέτη ήταν να αποσύρει από τις διατάξεις του 3869 τις σχετικές με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να προβλέψει τη δυνατότητα των μερών σε έναν προδικαστικό συμβιβασμό. Ο λόγος απόσυρσης της διαδικασίας ήταν η καθολική αναγνώριση της αποτυχίας της.

Σήμερα, η αναφορά του κ. Κανελλόπουλου για τη δημιουργία εκ νέου ενός υποχρεωτικού εξωδικαστικού σταδίου ρύθμισης των οφειλών μεταξύ οφειλετών και τραπεζικών ιδρυμάτων γεννά ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος. Ποια θα είναι τα κίνητρα προκειμένου να υπάρξει αίσια έκβαση μετά την έναρξη της διαδικασίας διαμεσολάβησης; Μήπως ο δανειολήπτης θα λειτουργεί με την απειλή ότι στερείται επιλογών ή ότι η αμέσως επόμενη δεν του διασφαλίζει καμία βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα; Μήπως με τις επόμενες τροποποιήσεις που αναμένονται στον 3869/2010 ο οφειλέτης θα δένεται χειροπόδαρα και θα εκτίθεται σε μια διαδικασία με κανένα περιθώριο κινήσεων; Από την πλευρά των τραπεζών να μην περιμένουμε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα δυσχεραίνουν τη θέση τους. Οι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να φυσήξει ούριο άνεμο στα πανιά τους και δεν πρόκειται να φανούν διαλλακτικοί κατά τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Συνεπώς, τι είναι αυτό που πρόκειται να αλλάξει για να ξανασερβίρει η κυβέρνηση το ίδιο ζεσταμένο φαγητό; Προφανώς η θέση του δανειολήπτη!

Μια από τις επόμενες κινήσεις που αναμένεται από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενικοποίηση των δαπανών που θα μπορεί να επικαλείται ο οφειλέτης ως κόστος διαβίωσης. Μήπως προβλέπεται και η υπόδειξη συγκεκριμένου παντοπωλείου για τις αγορές ώστε να υπάρξει ομογενοποίηση των δαπανών; Ίδωμεν!

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής

ΠΗΓΗ – http://sknews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s