ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Επιπτώσεις / Ευρωκοινοβούλιο / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή / Προσφυγή / Υποθέσεις

Κινητοποιούνται οι «ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι» στον ΟΑΕΕ.

REBLOGGED – http://justiceforgreece.wordpress.com

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Του Γιώργου Φλωρά

ΟΑΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ

Ήδη συγκεντρώθηκαν 1000 «ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι» στον ΟΑΕΕ με στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον των καταχρηστικών και παράλογων πρακτικών του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας.
.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
.
Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι άμεσα να βρούμε διέξοδο στα ζητήματα του ύψους των εισφορών, των ρυθμίσεων, των ποσών που μας χρεώθηκαν χωρίς παροχή περίθαλψης, της ποινικής δίωξης, της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, της απαγόρευσης θεώρησης βιβλίων και στοιχείων χωρίς ενημερότητα από τον ΟΑΕΕ. Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι κάποια πρόταση, αν η τελική λύση εξυπηρετήσει τον σκοπό, δεν έχει μεγάλη σημασία η πρόταση.
.
Υπάρχει καθολική συμφωνία στο να προταχθούν πρώτα τα άμεσα και ευκολότερα εφικτά θέματα και στην συνέχεια τα θέματα που απαιτούν μεγάλες αλλαγές (όπως πχ συνολικά το σύστημα ασφάλισης).
Οι προτάσεις και οι δράσεις είναι στο τέλος του μηνύματος….
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΟΑΕΕ
Την Δευτέρα 7/10/2013 κατέθεσα συμπληρωματικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα αναφορικά με την προκαταρκτική εξέταση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα του ΟΑΕΕ.
Παράλληλα ενημερώθηκα ότι διάφοροι τοπικοί φορείς κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αναφορές στην τοπική Εισαγγελία, περιγράφοντας το ίδιο ζήτημα, ώστε να συσχετιστούν όλες τελικά και να αναδειχτεί η σοβαρότητα του προβλήματος στην Εισαγγελία.
Το κείμενο της αναφοράς βρίσκεται εδώ: http://oaee1.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Στις 2/10/2013 κατέθεσα αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή Αναφορών είναι μια ισχυρότατη Επιτροπή από περίπου 40 Ευρωβουλευτές που εξετάζει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε κάθε χώρα. Αν η αναφορά κριθεί ότι εμπίπτει στα πλαίσια της ερευνάς της (θα το γνωρίζουμε σε 2-3 μήνες) θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξηγήσεις. Η ΕΕ με την σειρά της θα καλέσει το ελληνικό κράτος για εξηγήσεις.
Αν κρίνει η Επιτροπή Αναφορών (για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ότι παραβιάζεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο με την πρακτική του ΟΑΕΕ να χρεώνει περίθαλψη αλλά να μην την παρέχει, τότε μπορεί να καλέσει το ελληνικό Κράτος να συμμορφωθεί και αν αυτό δεν συμβεί μπορεί να το παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Αναφορά μπορεί να κάνει κάθε «ασφαλισμένος-ανασφάλιστος» του ΟΑΕΕ για το ίδιο ζήτημα, γίνεται ηλεκτρονικά, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, δεν χρειάζεται να παραστείτε στην εξέταση της.
Η ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/00533cec74/Petitions.html
Η αναφορά (πρώτες σελίδες) βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6.html
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Στις 30/9/2013 παραβρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο οποίο είμαι μέλος. Στην εισήγηση μου του έθεσα το θέμα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχθεί, έμμεσα, ότι αυτό που κάνει ο ΟΑΕΕ δεν έχει λογική (δείτε στο βίντεο το παράδειγμα που φέρνει με την ασφάλιση σε ιδιωτική εταιρεία).
Ολόκληρο το βίντεο της ερώτησης και της απάντησης θα το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5206.html
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΤ
Στις 3/10/2013 παραβρέθηκα στην εκπομπή ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ στην τηλεόραση του ΑΡΤ, με παρουσιαστή τον γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα. Μαζί ήταν και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Στην εκπομπή παρουσιάστηκε ένα βίντεο που ετοίμασα για το πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ και έγινε ευρεία συζήτηση επί αυτού του θέματος.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ

Η αντιπαράθεσή μας με τον ΟΑΕΕ, το Υπουργείο Εργασίας και γενικά την Κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα είναι νομική και πολιτική. Όσον αφορά το νομικό κομμάτι οι δρόμοι αντίδρασης είναι συγκεκριμένοι. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι προβάλουν ενστάσεις στον ΟΑΕΕ για τις χρεώσεις, άλλοι έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στα δικαστήρια, άλλοι αναρωτιούνται (οι περισσότεροι) τι θα κάνουν.
Τα νομικά ζητήματα που μας αφορούν είναι κοινά για όλους. Συζήτησα με τρεις φορείς (σε ανώτατο επίπεδο) το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσουν το εξής: να ζητηθούν γνωμοδοτήσεις από αναγνωρισμένου κύρους νομικούς (καθηγητές Πανεπιστημίου κλπ) για την νομιμότητα (με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους) για τα εξής ζητήματα:
1. ΜΗ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΕΝΩ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ
2. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
3. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
4. ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
5. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ
6. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
7. ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
8. Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΑΠΛΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ
Οι γνωμοδοτήσεις αυτές θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες, εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί μας, σε πολιτική διαπραγμάτευση (όχι της ομάδας μας αλλά του συνόλου των φορέων που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ) με το Υπουργείο Εργασίας και την Τρόικα αλλά φυσικά και απόλυτα χρήσιμες σε ατομικές ή ομαδικές προσφυγές. Και βεβαίως αν οι γνωμοδοτήσεις των νομικών μας ευνοούν θα μας βοηθήσουν όλους οικονομικά στην νομική μάχη με τον ΟΑΕΕ.
ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ
Με βάση την κείμενη νομοθεσία (ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ) όταν μια προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια αφορά χιλιάδες ανθρώπους τότε υπάρχει η δυνατότητα να αιτηθεί η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης ώστε να αποτελέσει οδηγό η απόφαση για τις χιλιάδες άλλες προσφυγές που ακολουθούν ή θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα αναφέρει ο Ν3900/2010
Ν3900/2010, άρθρο 1
«1. Οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο ενώπιον οποιουδήποτε τακτικού διοικητικού δικαστηρίου μπορεί να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πράξη τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό του, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Τμήματος, ύστερα από αίτημα ενός των διαδίκων ή του Γενικού Επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων. Τα αιτήματα των διαδίκων συνοδεύονται, επί ποινή απαραδέκτου, από παράβολο τριακοσίων (300) ευρώ υπέρ του Δημοσίου. …. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεσμεύει τους διαδίκους της ενώπιόν του δίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παρεμβάντες. Στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να παρέμβει κάθε διάδικος σε εκκρεμή δίκη, στην οποία τίθεται το ίδιο ως άνω ζήτημα, και να προβάλει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το ζήτημα αυτό.»
Η πρώτη συζήτηση που έκανα με νομικούς κατέληξε ότι ενδεχομένως μια προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά πρακτικών του ΟΑΕΕ να μπορούσε να εξεταστεί στα πλαίσια της Πρότυπης Δίκης. Αυτό θα σήμαινε μια ταχύτατη απόφαση επί των ζητημάτων που απασχολούν όλους μας και πιθανώς αποφυγή τεράστιων ποσών σε νομικά έξοδα (είτε ατομικά είτε ομαδικά).
Νεώτερα σύντομα.

Ο ΟΑΕΕ ΜΑΣ «ΣΕΡΝΕΙ» ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΉ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΧΕ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ο ΟΑΕΕ ασκεί ποινική δίωξη στους ασφαλισμένους του για τις οφειλές των εισφορών της σύνταξης και της περίθαλψης. Όμως για σημαντικό ποσό των οφειλομένων, αυτές τις περίθαλψης, ο ΟΑΕΕ έχει αρνηθεί την παροχή αυτής, κατά συνέπεια η απαίτηση των εισφορών αυτών δημιουργεί ζήτημα στο Δικαστήριο.
Αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα που και ποινικά εξετάζεται ήδη από την Εισαγγελία (αν δηλαδή είναι νόμιμο ο ΟΑΕΕ να μας στέλνει στο Δικαστήριο κατηγορούμενους για ένα ποσό που γνωρίζει ότι δεν οφείλουμε αφού δεν μας παρείχε την υπηρεσία λόγω οφειλών μας) αλλά θα εξεταστεί και με προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Έως ότου υπάρξει απόφαση δικαστηρίου περί της νομιμότητας ή όχι αυτού θα πρότεινα το εξής:
Αμφισβητείστε στο ποινικό Δικαστήριο εις βάρος σας το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σας έχει χρεώσει ο ΟΑΕΕ ενώ το ίδιο διάστημα αρνείτο να σας την παράσχει. Αφού δεν την παρείχε, κατά τη γνώμη μου, δεν τα οφείλετε.
Για να το αποδείξετε στο Δικαστήριο θα πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις. Οι αποδείξεις είναι το βιβλιάριο ασθενείας στο οποίο φαίνεται για ποιο διάστημα δεν σας το είχε θεωρήσει ο ΟΑΕΕ. Το διάστημα που το βιβλιάριο είναι αθεώρητο και το οποίο συμπίπτει με το διάστημα που οφείλετε είναι απόδειξη ότι δεν σας το θεωρούσε επειδή οφείλατε.
Φυσικά προϋπόθεση είναι ότι ζητήσατε να σας το θεωρήσει και δεν σας το θεωρούσε. Άλλωστε, όμως, όταν ζητάμε να μας θεωρήσει το βιβλιάριο (πηγαίνοντας στο γραφείο του ΟΑΕΕ) και διαπιστώνουν ότι οφείλουμε απλά μας αρνούνται προφορικά, δεν μας δίνουν κάποιο έγγραφο. Καλό θα είναι να έχετε μάρτυρα ότι ζητούσατε να σας το θεωρήσει αλλά ο ΟΑΕΕ αρνείτο λόγω χρέους (αν φυσικά ο μάρτυρας ήταν παρών στην επίσκεψή σας στον ΟΑΕΕ).
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες βρίσκονται σε δικαστήριο για πρώτη φορά στην ζωή τους για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ. Και μόνο η σκέψη ότι κάθονται στο σκαμνί για ποινικό αδίκημα και θα «πανε φυλακή» τους προκαλεί απίστευτο πανικό, τρόμο.
Ουδείς είναι ευτυχής όταν είναι κατηγορούμενος για ένα ποινικό αδίκημα και ειδικά όταν αυτό αφορά αυτασφάλιση.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και χρειάζεται ψυχραιμία. Από την μικρή μου εμπειρία στο ζήτημα θέλω να μεταφέρω ορισμένες σκέψεις. Οι σκέψεις δεν αποτελούν νομικές συμβουλές, συμβουλές που μπορεί να δίνει μόνο ένας δικηγόρος.
Το πλήρες κείμενο είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ
Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου παρέστη ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι από τον Ιούλιο του 2013 ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει αυτόματα τις εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για την περίθαλψη. Άρα δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εργασίας ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει τις εισφορές γιατί στηρίζουν την λειτουργία του ΟΑΕΕ.
Πλέον κάλλιστα μπορούν οι εισφορές να διαχωριστούν. Όμως ο κ. Γεωργιάδης μας είπε την αλήθεια, γιατί δεν διαχωρίζονται ώστε να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να πληρώνει 92,5€ και να έχει περίθαλψη.
Μας είπε ότι αν αυτό ισχύσει τότε πολλοί ασφαλισμένοι θα σταματήσουν να πληρώνουν τις εισφορές της σύνταξης (και το Ταμείο θα καταρρεύσει), εννοώντας ότι σήμερα πληρώνουν το σύνολο των εισφορών για να έχουν περίθαλψη… Φυσικά ο κ. Γεωργιάδης κάνει τεράστιο λάθος αφού αυτοί που δεν πληρώνουν, το κάνουν από οικονομική αδυναμία και φυσικά αν είχαν δυνατότητα θα πλήρωναν κανονικά.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΏΝ «ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»
Διαβάζοντας τα κυκλοφορούμενα στο διαδίκτυο σχετικά με τις εισφορές του ΟΑΕΕ διαβάζω τακτικά περί του λεγόμενου 20% επί του εισοδήματος κλπ, με βάση το άρθρο 5 του ΠΔ 258/2005. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ στην αρχή που ασχολήθηκα με το ζήτημα του ΟΑΕΕ πίστεψα το ίδιο.
Ψάχνοντας περαιτέρω διαπίστωσα ότι το άρθρο 5 του ΠΔ 258/2005 ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ από τις 10/1/2007 οπότε και αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 5/2007.
Το ΠΔ 258/2005 όριζε ότι
«1. Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., υπάγονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων η μηνιαία εισφορά αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%, επί του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους.»
Το λεγόμενο 20% δεν αφορούσε το ατομικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου αλλά το 20% του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., ένας αριθμός δηλαδή που ορίζετο με αντικειμενικά κριτήρια.
Αυτό άλλαξε το 2007 και έγινε:
«1. Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση του Οργανισμού, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων είναι ίσο με το 20% του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται. Η 1η ασφαλιστική κατηγορία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που ορίζεται από την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (Α. 185) όπως κάθε φορά ισχύει.»
Κατά συνέπεια δεν ισχύει πλέον το λεγόμενο 20%. Για το μόνο που μπορεί να είναι χρήσιμο είναι για την νομική αμφισβήτηση του σημερινού ύψους των εισφορών μας στον ΟΑΕΕ, που ενώ κάποτε ήταν το 20% του μέσου ατομικού μηνιαίου εισοδήματος σήμερα είναι 50% και άνω αυτού.
Με εκτίμηση
Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Τηλ. 2105232621-κιν. 6974910050
george.floras@floras.gr  oaee1.blogspot.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ 6-10-2013 (για να τις διαβάσετε κάντε κλικ )
Με εκτίμηση
Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Τηλ. 2105232621-κιν. 6974910050
.

http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6745.html

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ή μη απάντηση) ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ
Με βάση την κείμενη νομοθεσία είμαι υποχρεωτικά ασφαλισμένος στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (στην συνέχεια ΟΑΕΕ). Στον ΟΑΕΕ (προερχόμενος από το ΤΕΒΕ) είμαι ασφαλισμένος από το έτος 1991, με αριθμό μητρώου ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ.
.
Με βάση την αναλυτική κατάσταση του ΟΑΕΕ από το 1998 έως σήμερα έχω καταβάλει για εισφορές το ποσό των ΧΧ.ΧΧΧ,ΧΧ€. Πέραν αυτού έχω καταβάλει για εισφορές από το διάστημα 1991-1997 ποσό περίπου ΧΧ.000€ (το ποσό δεν το γνωρίζω ακριβώς την στιγμή αυτή διότι δεν βρίσκεται αποτυπωμένο στην κατάσταση που μου έδωσε ο ΟΑΕΕ λόγω χειρόγραφου συστήματος ενσήμων που λειτουργούσε την εποχή εκείνη και λόγω της αδυναμίας μου να εντοπίσω τα βιβλιάρια ενσήμων σήμερα). Κατά συνέπεια έχω καταβάλει έως σήμερα στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) το ποσό των ΧΧ.000€, εκ του οποίου ποσοστό περίπου 80% αφορά εισφορές για σύνταξη (δηλαδή περίπου ΧΧ.000€) και το υπόλοιπο ποσό αφορά εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κάθε μήνα καλούμαι να καταβάλω στον ΟΑΕΕ, υποχρεωτικά, το ποσό των ΧΧΧ,ΧΧευρώ για τις εισφορές σύνταξης και 92,79€ ευρώ για τις εισφορές της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Πλέον αυτού σήμερα καταβάλω και 15,00€ τον μήνα ως εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ. Η καταβολή των εισφορών είναι απαιτητή ανά δίμηνο με την έκδοση του σχετικού λογαριασμού από τον ΟΑΕΕ.
.
Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζω από το 2009 βρίσκομαι σήμερα σε αδυναμία συνεπούς καταβολής των εισφορών μου. Στο παρελθόν προσπάθησα να ενταχθώ και εντάχθηκα σε ρυθμίσεις των χρεών μου στον ΟΑΕΕ αλλά σήμερα πλέον αυτό μου είναι αδύνατο.
Ήδη με βάση την αναλυτική κατάσταση που μου έδωσε ο ΟΑΕΕ, με ημερομηνία ΧΧ/ΧΧ/2013 (ΒΆΖΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ΟΑΕΕ), οφείλω στον ΟΑΕΕ το ποσό των ΧΧ.ΧΧΧ,ΧΧ€. Η οφειλή μου αναλύεται σε ΧΧ.ΧΧΧ,ΧΧ€ εισφορές και ΧΧΧ,ΧΧ€ προσαυξήσεις.
.
Το οφειλόμενο ποσό των εισφορών αφορά τα εξής δίμηνα (ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΔΙΜΗΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ):
.
ΕΤΟΣ 2010
2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο δίμηνο
ΕΤΟΣ 2011
1ο, 2ο, 3ο, 4ο δίμηνο
ΕΤΟΣ 2012
1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο δίμηνο
ΕΤΟΣ 2013
1ο, 2ο, 3ο δίμηνο
Το οφειλόμενο ποσό των εισφορών αφορά εισφορές για σύνταξη και εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 .
Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ με αριθμό 50/1-11-2012 διαβάζουμε:
«ΘΕΜΑ: «Θεώρηση – έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας»
Σας γνωρίζουμε ότι η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για το έτος 2013 θα αρχίσει την
1/12/2012, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας των υποχρεωτικά ασφαλισμένων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξόφληση των πάσης φύσεως απαιτητών μηνιαίων εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.
2. Για την έκδοση των βιβλιαρίων ασθενείας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή όλων των απαιτητών υποχρεώσεων της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας, προ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας.»
.
Είναι γνωστό ότι ο ΟΑΕΕ αρνείται να παράσχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους που οφείλουν εισφορές του παρελθόντος και που δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη αφού, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στερούνται της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (αυτοί και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους) λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ.
.
Προσωπικά επικοινώνησα επανειλημμένα στο παρελθόν με τον ΟΑΕΕ για να διαπιστώσω αν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση και ελάμβανα μονίμως την ίδια απάντηση, προφορική κάθε φορά (ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ). Η προσπάθεια μου να λάβω ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, παρότι όφειλα εισφορές, έγινε από την πρώτη στιγμή που έγινα οφειλέτης παρελθόντων εισφορών. Και αυτό διότι αντιμετωπίζω πρόβλημα υγείας (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ) και υποχρεωτικά λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή.
ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ζήτησα για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΕ το έτος 2009. Στις 10/3/2009 θεωρήθηκε το βιβλιάριο ασθενείας μου για το διάστημα 1/1/2009 ως 31/12/2009. Το διάστημα εκείνο δεν είχα οφειλές.
.
Στις 13/1/2010 θεωρήθηκε το βιβλιάριο ασθενείας μου για το διάστημα 13/1/2010 ως 31/12/2010.
Στην συνέχεια, όταν ξεκίνησα να καθυστερώ να πληρώσω τις εισφορές μου, το βιβλιάριο ασθενείας μου το θεωρούσε ο ΟΑΕΕ μόνο αν είχα ρυθμίσει τις οφειλές μου.
Με βάση το βιβλιάριο ασθενείας ο ΟΑΕΕ μου το θεώρησε το διάστημα αυτό μόνο για τα εξής διαστήματα:
1.      Στις 24/1/2011 για το διάστημα 24/1/2011 ως 31/1/2011 (7 ημέρες μετά την ημερομηνία θεώρησης)
2.      Στις 22/11/2011 για το διάστημα 12/10/2011-31/12/2011 (39 ημέρες μετά την ημερομηνία θεώρησης)
3.      Στις 19/1/2012 για το διάστημα 1/1/2012 ως 31/1/2012 (12 ημέρες μετά την ημερομηνία θεώρησης)
4.      Στις 9/2/2012 για το διάστημα 1/2/2012 ως 31/3/2012 (50 ημέρες μετά την ημερομηνία θεώρησης)
5.      Στις 20/4/2012 για το διάστημα 20/4/2012 ως 30/4/2012 (10 ημέρες μετά την ημερομηνία θεώρησης)
.
Τονίζω βέβαια ότι ο ΟΑΕΕ, παρότι από 1/1/2011 έως σήμερα μου έχει παράσχει συνολικά ιατροφαρμακευτική κάλυψη για 118 ημέρες, με έχει χρεώσει για 912 ημέρες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Δηλαδή μου έχει χρεώσει 794 ημέρες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ενώ αρνείται, το διάστημα αυτό, να μου την παράσχει.
Υπολογίζοντας ότι μηνιαίως καταβάλω 92,79€ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή ετησίως 1.113,48€, αντιστοιχεί σε ημερήσια χρέωση 3,05€. Κατά συνέπεια ο ΟΑΕΕ με έχει χρεώσει 794 ημέρες επί 3,05€=2.422,00€ για υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ταυτόχρονα αρνείται να μου παράσχει ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΧΕΙ.
Το ανωτέρω ποσό των 2.422,00€ το οφείλω έντοκα στον ΟΑΕΕ.
 .
Συνεπεία των ανωτέρω σας ενημερώνω ότι δεν αποδέχομαι τις οφειλές μου όπως αυτές αναγράφονται στην από ΧΧ/ΧΧ/2013 (ΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΛΑΒΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ) αθεώρητη λίστα οφειλών που μου παραδώσατε και σας απευθύνω τα ακόλουθα αιτήματα και ερωτήματα:
1.  Αιτούμαι -και εγγράφως από μέρους μου αφού στις προηγούμενες προφορικές αιτήσεις μου δεν απαντήσατε με τον δέοντα τρόπο-, την χορήγηση έγγραφης βεβαίωσης από την οποία να προκύπτει τι οφείλω στον ΟΑΕΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τηνΧΧ.ΧΧ.20ΧΧ (ΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ο ΟΑΕΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΟΦΑΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ) έως σήμερα ως εισφορές, τι οφείλω ως τόκους, προσαυξήσεις έξοδα κλπ και αυτά αναλυτικά ανά δίμηνο που είναι η χρέωση.
2.  Ερωτώ : Πώς μπορώ να έχω ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΟΑΕΕ με τα δεδομένα που είναι ήδη εις γνώση σας (οφειλές και όχι ρύθμιση οφειλών).
3. Στην περίπτωση που η απάντησή σας είναι αρνητική (αρνητική θα θεωρηθεί και αν η μόνη λύση που μου δίνεται, θα αφορά την ρύθμιση εκ μέρους μου των οφειλών) θα ήθελα να μου εξηγήσετε εγγράφως για ποιο λόγο, ενώ δεν μου παρέχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ταυτόχρονα με χρεώνετε για το ποσό της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους μήνες που δεν έχω πληρώσει.
4. Με δεδομένο ότι είναι, εν γνώσει σας, παράνομη η χρέωση μιας υπηρεσίας αφού δεν την παρέχεται, σας ζήτω να αφαιρέσετε από το οφειλόμενο από εμένα μέχρι σήμερα ποσό, το σύνολο της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συν τους επιπλέον τόκους, έξοδα κλπ, για ολόκληρο το διάστημα που δεν έχω καταβάλει τις ανάλογες εισφορές και για το οποίο διάστημα δεν μου παρείχατε ηθελημένα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή για ολόκληρο το διάστημα που το βιβλιάριο ασθενείας μου παρέμεινε και παραμένει αθεώρητο και να με ενημερώσετε εγγράφως για την αφαίρεση αυτών των ποσών από την προς εσάς οφειλή μου.
5. Σας καλώ να σταματήσετε να με χρεώνετε στο μέλλον με το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσο διάστημα δεν μου την παρέχετε εξαιτίας της μη καταβολής εισφορών και μη ρύθμιση των οφειλομένων ή στην περίπτωση που αρνείστε την διακοπή της χρέωσης για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσο διάστημα στο μέλλον σας οφείλω εισφορές και δεν προσέρχομαι για ρύθμιση αυτών, σας καλώ να μου παράσχετε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτως ώστε να συμπλεύσετε με την νομιμότητα που ορίζει ότι αν χρεώνεις για μια υπηρεσία την παρέχεις, ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος πληρώνει στην ώρα του για αυτήν (πολλώ δε μάλλον αφού σε κάθε περίπτωση ο ΟΑΕΕ θεωρεί την υπηρεσία ως παρασχεθείσα και προσφεύγει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και σε ποινική δίωξη του οφειλέτη)
6. Σας καλώ να απέχετε από κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων από εμένα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή/και κίνηση διαδικασίας για την ποινική δίωξη μου λόγω των οφειλών μου, όσων αφορά τα κονδύλια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μου παρείχατε.
Ο Ασφαλιζόμενος

Αντίσταση/ανυπακοή σε ασφαλιστικά ταμεία

Γ. Φλωράς: Η «μεγάλη παγίδα» στη ρύθμιση του ΟΑΕΕ –

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΏΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ «ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ALPHA 9.89 ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ – ΜΠΛΟΦΑ Ο.Α.Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ( Γεριτσίδου)

Ο.Α.Ε.Ε συνέχεια: Καινούργια καταγγελία ( Γεριτσίδου)

Εξώδικα στον ΟΑΕΕ στέλνει ο Εμπορικός Σύλλογος

Δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτ 2013

REBLOGGED – http://justiceforgreece.wordpress.com

Advertisements

2 thoughts on “Κινητοποιούνται οι «ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι» στον ΟΑΕΕ.

  1. Παράθεμα: Ενημέρωση προς τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για οφειλές και παροχές | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

  2. Παράθεμα: ΓΣΕΒΕΕ: Το παρόν και το μέλλον του ΟΑΕΕ | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s