Ανεξαρτησία / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Επιπτώσεις / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

H X.A. ως πρόσχημα δίωξης των λαϊκών αγώνων – Μηνύματα αλληλεγγύης στο κίνημα των Σκουριών

skouries13

Της Κίνησης Πολιτών ‘Αρδην

Με την αμηχανία των υπολοίπων κομμάτων, ιδιαίτερα αυτών του αντιμνημονιακού χώρου, η κυβέρνηση κατάφερε και πέρασε στην αντεπίθεση. Οι δεύτερες σκέψεις και τα σενάρια που εξέταζαν στενοί κύκλοι περί τον Σαμαρά για την προοπτική συνεργασίας με μια «σοβαρή» εκδοχή της ακροδεξιάς συμμορίας πήγαν περίπατο, μιας και το ακροδεξιό υπόγειο της «δεξιάς πολυκατοικίας» πλημμύρισε από τον βόρβορο των τελευταίων σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Έτσι τα σαΐνια της κυβέρνησης προχωρούν στο «σχέδιο Β»:

Αρχικώς θα πλήξουν την οργάνωση, που ούτως ή άλλως τους στερούσε ψήφους, για να λεηλατήσουν το εκλογικό της κοινό ενσωματώνοντας ένα κομμάτι της ατζέντας της. Παράλληλα, με αφορμή τις συλλήψεις των ναζί θα βρουν πρόφαση για μια ευρύτερη αυταρχικοποίηση, τόσο σε συνταγματικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο και θα κοιτάξουν να στρέψουν το κλίμα ενάντια σε αυτό που καταδεικνύουν ως «άλλο άκρο», δηλαδή στις πλατειές κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσπούν από την εφιαλτική πολιτική των μνημονίων.

Είναι μια εξέλιξη ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη. Η αυταρχικοποίηση, η όξυνση της καταστολής και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του ανοιχτού ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Γερμανική Ευρώπη εναντίον της χώρας μας. Γιατί, πολύ απλά, τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα, μέτρα που συνθλίβουν ακόμα και τα μεσοστρώματα και ρίχνουν τον ελληνικό λαό στο βούρκο της εξαθλίωσης, όχι μόνο δεν βρίσκουν συναίνεση αλλά προκαλούν και ισχυρές, δυνάμει πλειοψηφικές αντιδράσεις. Άρα ο μόνος δρόμος για να περάσουν είναι μέσω των εκβιασμών και της κατατρομοκράτησης της κοινωνίας.

Στην πραγματικότητα το κατεξοχήν «άκρο» στη χώρα μας, η Γερμανική Ευρώπη, η τρόικα και οι ντόπιοι συνεργάτες της, που κουρελιάζουν το Σύνταγμα, εξαθλιώνουν την κοινωνία, μεταβάλουν τη χώρα σε Αποικία Χρέους. Για να σταθούν στα πόδια τους όλοι αυτοί, χρειάζονται ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, ένα κράτος ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων.

Πρώτος στόχος αυτής της εκστρατείας, το μαζικό κίνημα αντίστασης ενάντια στην λεηλασία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Εκεί όπου δοκιμάζεται πιλοτικά η νέα συνταγή της Αποικίας Χρέους, και το κράτος παρέχει νόμιμη κάλυψη στην ασύδοτη δραστηριότητα των πολυεθνικών και των ντόπιων εταίρων τους. Πάνω στο κίνημα των Σκουριών, λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια να στηθεί μια εκτεταμένη κρατική σκευωρία: Οι νέες διώξεις, 27 τον αριθμό, βαφτίζουν ως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης την… κινητοποίηση ενάντια στις καταστροφές του Μπόμπολα και της… Ελ Ντοράντο Γκολντ. Και οι νέες δικογραφίες προβλέπουν και διώξεις κατοίκων, μόνο και μόνο επειδή διαχειρίζονται… ιστολόγια με ενημερωτικό υλικό ενάντια στην επένδυση της εξόρυξης Χρυσού. Τέλος, οι τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση των φθορών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παραμένουν άδικα επί επτά μήνες προφυλακισμένοι, ενώ οι μαφιόζοι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος αφήνονται πανηγυρικά ελεύθεροι την πρώτη μέρα μετά την σύλληψή τους, γεγονός  που το γιόρτασαν κλωτσώντας και βρίζοντας δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου.

Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι σαφές: Ό,τι η Τρόικα και η Αποικία χρέους βαφτίζει ως νομιμότητα θα επιβληθεί με την βία. Ακόμα και όταν πρόκειται, όπως στην προκειμένη περίπτωση, για μια επένδυση η οποία είναι ανήθικηκαταστροφική, και σε μεγάλο της μέρος παράνομη – καθώς έχει διαπιστωθεί πλήθος παρατυπιών και  παρασκηνιακών παρεμβάσεων, ενώ οι υπουργοί που την ενέκριναν είναι ή υπόδικοι (Παπακωνσταντίνου)  ή έχουν ήδη καταδικαστεί με βαρύτατες ποινές (Τσοχατζόπουλος).

Ας αφήσουν, λοιπόν, την άθλια προπαγάνδα. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι ναζί, μαφιόζοι δολοφόνοι, είναι το κομμάτι του ελληνικού λαού που ξεσηκώνεται όπως θα έκανε ο καθένας μας ενάντια στον βιασμό της πατρίδας του. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε προσπάθεια δίωξης θα συναντήσει την οργή χιλιάδων κόσμου. Ήδη, η συναυλία συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις 5 Οκτωβρίου 2013, στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, μάζεψε 40.000!

Αυτό δείχνει ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είναι γελοίοι. Ότι κανένας δεν «τσιμπάει» στις σκευωρίες των δύο άκρων, ούτε πιάνεται κορόιδο από τους απερίγραπτους ισχυρισμούς περί επενδύσεων και ανάπτυξης. Γιατί προφανώς, ανάπτυξη δεν είναι να καταργείς δέκα θέσεις εργασίας και να ανοίγεις τρεις, να παραδίδεις γη και ύδωρ στις πολυεθνικές και αυτές με τη σειρά τους να καταστρέφουν την σπάνια βιοποικιλότητα αλλά και την αγροτική, την κτηνοτροφική και μεγάλο βαθμό την τουριστική οικονομία της περιοχής.

 Σε αυτό το πεδίο, τα επιχειρήματα των κυβερνώντων είναι πραγματικά φτερό στον άνεμο. Η περιοχή προσφέρεται για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης, που θα αναζωογονεί τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, και θα δίνει έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων προέλευσης, στην μεταποίησή τους, στον ήπιο οικολογικό και αρχαιολογικό τουρισμό. Αντ’ αυτού, προκρίνεται η λογική να μεταβληθούν τα βουνά σε μια εξορυκτική έρημο, και η θάλασσα σε μια σούπα από βαρέα μέταλλα. Κι όλα αυτά για μια χούφτα δολάρια. Για να συνεχιστεί το γαϊτανάκι της μίζας και της πατρωνίας –καθώς ήδη ο Πάχτας περιοδεύει στην περιοχή και τάζει δουλειά και ψωμί σε όποιον τον ακολουθεί.

Η κυβέρνηση της Αποικίας Χρέους και των πολυεθνικών νομίζει ότι μπορεί να υποκρύψει όλα αυτά τα σκανδαλώδη, και κυρίως την εγκληματική της δραστηριότητα εναντίον του ίδιου του ελληνικού λαού,  με δικαστικές σκευωρίες, και με την άθλια γκεμπελική προπαγάνδα ταύτισης των λαϊκών αγώνων με τη ναζιστική σέχτα εγκληματιών.

Το στρατήγημά της δεν θα περάσει. Και αν επιμείνει σε αυτό, να ξέρει ότι με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει έναν κύκλο αντιδράσεων που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ.         

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

10 Οκτωβρίου 2010                                                                                                                                               ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΑΡΔΗΝ

ΠΗΓΗ – http://ardin-rixi.gr

 

Μήνυμα συμπαράστασης από τη Naomi Klein

” Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, στις αρχές του καλοκαιριού πέρασα λίγο καιρό στην Ιερισσό, όπου έμαθα όσα περισσότερα μπορούσα για τον αγώνα σας ενάντια στην Eldorado Gold. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ισχυρές δυνάμεις, τόσο στη χώρα σας όσο και στη δική μου, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σας φέρουν σε μια κατάσταση σοκ και φόβου, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική βούληση των πολιτών και να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Πράγματι, στην κοινότητά σας εισέβαλαν κυριολεκτικά  τα στρατεύματα του σοκ, τρομοκρατώντας τα παιδιά σας και κλέβοντας τον ύπνο και την ασφάλεια από όλους εσάς. Αυτές οι αποτρόπαιες τακτικές συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που είναι αξιοθαύμαστο στην κοινότητά σας, και ο λόγος που εσείς έχετε γίνει ένα σύμβολο ελπίδας για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ότι αυτές οι τακτικές του σοκ δεν λειτούργησαν, αλλά έχουν φέρει μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Επανειλημμένα έχετε αποδείξει ότι είστε ανθεκτικοί στο σοκ. Όσο περισσότερο προσπαθούν να σας τρομάξουν, να σας αποπροσανατολίσουν, να σας τρομοκρατήσουν, τόσο περισσότερο εσείς συμπεριφέρεστε άφοβα.

Αρνείστε να κρυφτείτε στα σπίτια σας, αρνείστε να υποχωρήσετε. Αντίθετα, συγκεντρώνεστε δημόσια με όλο και περισσότερη δημιουργικότητα, αψηφώντας τις απειλές.

Αυτό που διηγείται το “Δόγμα του σοκ” είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις που τις εκπροσωπούν έχουν πάντα έτοιμα σχέδιά και ιδέες και περιμένουν  πότε θα χτυπήσουν οι κρίσεις. Το έργο μας σε αυτή την ιστορική στιγμή είναι να τους κερδίσουμε στο δικό τους παιχνίδι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις οικονομικές και οικολογικές κρίσεις που συγκλονίζουν τον κόσμο (και οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην ίδια λογική της αχαλίνωτης απληστίας) για να προτείνουμε και να θεσπίσουμε, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, τις δικές μας οικονομικές και κοινωνικές εναλλακτικές, που θα βασίζονται σε μια πολύ διαφορετική λογική και σε πολύ διαφορετικές αξίες. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι με την κατάργηση της δημοκρατίας, αλλά με την εμβάθυνση της.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο πάνω στα ερείπια των δικών τους αποτυχιών. Με το γενναίο αγώνα σας – με τον τρόπο που εσείς όχι μόνο αντιταχθήκατε σε  μια πολυεθνική εταιρεία, αλλά και αμφισβητήσατε τους ίδιους τους εαυτούς σας – δείχνετε ήδη τον δρόμο.

Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το νερό, τα δέντρα, τη γή, το μέλλον.

Με αγάπη, αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη,
Ναόμι Κλάιν”

Message from Naomi Klein

” As many of you know, I spent a stretch of time in Ierissos at the start of the summer during which I learned everything I could about your struggle against Eldorado Gold. There is no doubt in my mind that powerful forces in both your country and mine are doing their best to put you into a state of fear and shock, precisely because they know that these are the conditions under which they can best subvert the democratic will of the people and push through their project. Indeed your community was literally invaded by shock troops, an attack that terrorized your children and robbed sleep and security from all of you. These ugly tactics continue to this day.

And yet what is remarkable about your community, and why you have become a symbol of hope to the rest of the world, is that these shock tactics have not worked. Indeed they have backfired. Again and again you have proved yourselves shock resistant. The more they have attempted to scare you, disorient you, terrorize you, the more you have behaved fearlessly. You have refused to hide in your homes, refused to retreat. You have, instead, gathered together in public with ever more creativity and defiance.

What The Shock Doctrine shows is that multinational corporations and their representatives in government always have their ideas and projects ready and waiting for  when crises hit. Our task in this historical moment is to beat them at their own game. We must use both the economic and ecological crises that are rocking the world (which both have their roots in the same logic of unfettered greed) to confidently and forcefully propose and enact our and social alternatives, ones based on a very different logic and very different values. Unlike our opponents, we must do this not by crushing democracy but by deepening it.

We can build a new world in the rubble of their failures. In your valiant struggle – in the way you have not only challenged a multinational corporation but challenged your deepest selves — you are already showing the way.

Thank you for protecting the water, the trees, the soil, the future.

With love, solidarity and gratitude,
Naomi Klein”

Aπό soshalkidiki

REBLOGGED – http://antigoldgreece.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s