Αναλύσεις / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Επιπτώσεις / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή / Παιδεία

Δευτέρα φύσις γίνεται η παραβίαση του Συντάγματος από τη μνημονιακή εξουσία

XRYSOGONOSΚόντρα στο Σύνταγμα είναι η «πρωτοβουλία» του υπουργείου Παιδείας να επιλέξει με δική του ευθύνη το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ που θα τεθεί στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.

Προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της άρνησης των πρυτάνεων να δώσουν λίστες με τα ονόματα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, προχωρεί με κριτήρια δικής του επιλογής στο ψαλίδισμα του προσωπικού, ενέργεια όμως που προσκρούει στη συνταγματική επιταγή που κατοχυρώνει την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ.

«Η παραβίαση του Συντάγματος από “έξις” τείνει να μετατραπεί σε δευτέρα φύσι της μνημονιακής εξουσίας» τονίζει στην «Ε» ο συνταγματολόγος Κων. Χρυσόγονος. Όπως σημειώνει, η επιλογή πρέπει να γίνεται από όργανα των ΑΕΙ, βάσει του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος. Ο κ. Χρυσόγονος μιλά για την αδηφάγο τριαρχία των δανειστών που ζητεί ολοένα και μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες και εκτιμά ότι το χειρότερο είναι πως με κουτσουρεμένο προσωπικό, τα ΑΕΙ δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στη συνταγματικά επιβεβλημένη αποστολή τους που είναι η παροχή δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξης:

«Το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος κατοχυρώνει την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δέχεται ότι στο περιεχόμενο της πλήρους αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται το δικαίωμα των ΑΕΙ να επιλέγουν με δικά τους όργανα τόσο το διδακτικό όσο όμως και το διοικητικό προσωπικό τους (ΣτΕ 1431/2005, ΕΣ 373/1993). Αντίστροφα πρέπει να γίνει δεκτό ότι και στην πρωτοφανή ώς τώρα περίπτωση, όπου δεν πρόκειται για θετική επιλογή προσωπικού για διορισμό αλλά για αρνητική επιλογή προσωπικού για διαθεσιμότητα και πιθανόν στη συνέχεια απόλυση, σύμφωνα με τις επιταγές της αδηφάγου τριαρχίας των δανειστών για ολοένα μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες στο Δημόσιο, η επιλογή αυτή πρέπει να γίνεται από όργανα των ΑΕΙ.

Συνεπώς η επιλογή από το υπουργείο Παιδείας του διοικητικού προσωπικού που θα απομακρυνθεί, σε πείσμα της σχετικής άρνησης των πρυτάνεων, προσκρούει στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι ότι με τον τρόπο αυτό τα ΑΕΙ τα οποία αποστερούνται μεγάλου μέρους του διοικητικού προσωπικού τους δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη συνταγματικά επιβεβλημένη αποστολή τους που είναι η δωρεάν παροχή ανώτατης εκπαίδευσης (άρθρο 16 παρ. 2 και 4) δεδομένου ότι θα αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με το εναπομένον διοικητικό προσωπικό, όπως βεβαιώνουν οι Σύγκλητοι και οι πρυτάνεις τους.

Φαίνεται πως η παραβίαση του Συντάγματος από “έξις” τείνει να μετατραπεί σε δευτέρα φύσι της μνημονιακής εξουσίας».

enet.gr

ΑΠΟ – http://papaioannou-giannis.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s