Ανεξάρτητες Αρχές / ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / Κριτική / Κυβέρνηση / Κόμματα / Κοινωνικός ρόλος / Κοινοβούλιο / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Σύλλογοι

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρόσβαση σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Η καταγγελία του προέδρου του ΔΣΑ

ELSTAT

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρόσβαση σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο

Με ψήφους 56 «υπέρ» και 36 ψήφους «κατά», το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ενέκρινε τελικά την τροπολογία για την πρόσβαση σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο. Στο αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επέμειναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακόμη και μετά την αναδιατύπωσή της από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία η δυνατότητα πρόσβασης θα υπάρχει μόνο μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενώ ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ θα περιορίζεται μόνο στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία δήλωσε δια του κ. Λυκούδη ότι μετά την αναδιατύπωση αίρονται οι επιφυλάξεις που διατηρούσε το κόμμα του. Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης είπε ότι το κόμμα του είναι αναγκασμένο να επιμείνει στο αίτημα της ονομαστικής, ιδίως μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά και ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την τροπολογία, επί του περιεχομένου της οποίας οφείλουν να λάβουν όλοι θέση.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

ΑΠΟ – http://www.ertopen.com

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί η ακόλουθη δήλωση – καταγγελία  του προέδρου του ΔΣΑ: 

Δήλωση Προέδρου ΔΣΑ – Τροπολογία για την Παροχή Στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
       Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
           Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 28.8.2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ, ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ύστερα από την παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέτει το θέμα των τεράστιων ευθυνών του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου και της Ανακρίτριας που χειρίζεται τη σχετική υπόθεση, με κατάπληξη παρακολουθούμε την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της υπ’ αριθμ. 736/167 23.8.2013 τροπολογίας του κ. Υπουργού Οικονομικών.  Με την τροπολογία αυτή η ΕΛΣΤΑΤ – δηλαδή ο κ. Α. Γεωργίου – καθίσταται αποκλειστικώς αρμόδια για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης.

Η ρύθμιση αυτή είναι διπλά απαράδεκτη και, δυστυχώς, ύποπτη.

Πρώτον, από θεσμική άποψη παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.  Και τούτο διότι, κατά το Σύνταγμα, τέτοιας μεγάλης θεσμικής σημασίας ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορεί να επέλθει, υπό την εγγυητική παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεύτερον, από πολιτική άποψη ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποιά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη.  Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του.

Είμαστε βέβαιοι ότι έστω και αν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών – πράγμα που δεν θέλουμε να πιστεύουμε – εμμείνουν σ’ αυτή τη θεσμικώς και πολιτικώς απαράδεκτη ρύθμιση, οι Έλληνες Βουλευτές θ’ αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον, όπως επιβάλλει το καθήκον τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ – http://www.dsa.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ:  αριθμ. 736/167 23.8.2013

ΠΗΓΗ – http://www.hellenicparliament.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s