Αναλύσεις / Επιπτώσεις / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΑΠΟ 02-09-2013 ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε σχετικές δημοσιεύσεις:

1) Αρχές Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση των αυθαιρέτων

Η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νόμος 4178 περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με την αυθαιρεσία.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όσοι ιδιοκτήτες είχαν κάνει αίτηση για την ένταξη στον προηγούμενο νόμο (4014/2011), θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στο νέο νόμο (4178/2013).

Η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νόμος 4178 περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με την αυθαιρεσία και οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Για παράδειγμα, οι κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 μπορούν να τακτοποιηθούν οριστικά με την πληρωμή παραβόλου, ύψους 500 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο νόμο οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να πληρώσουν το 15% του ειδικού προστίμου.

Στη φάση υπαγωγής στον προηγούμενο νόμο βρίσκονται περί τους 390.000 φακέλους, ενώ στη φάση της επεξεργασίας περί τους 170.000.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα κάνουν τη διαδικασία από την αρχή.

Όσοι ιδιοκτήτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα έως και σε 102 δόσεις.

Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.

Σημειώνεται ακόμα ότι όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ή την ενίσχυση της στατικότητας του ακινήτου τους, θα μπορούν να δαπανούν γι’ αυτές τις εργασίες το 50% του προστίμου της τακτοποίησης, σύμφωνα με το νέο νόμο που είναι σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Η ρύθμιση ισχύει για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2003.

ΠΗΓΗ – http://www.matrix24.gr

2) Προθεσμία για 2 εκατ. αυθαίρετα

Διάρκειας 16 μηνών, καθώς αρχίζει από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, θα είναι ο νέος κύκλος για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ο «τελευταίος και φαρμακερός», αφού δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση αλλά θα επιχειρηθεί να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, που τίθεται σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα, ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ. Προβλέπεται να δημιουργηθεί, πρώτη φορά στα χρονικά, η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων, τόσο για πολεοδομικούς, όσο και φορολογικούς σκοπούς. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης αναμένεται να αντιμετωπίσουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την αξία του ακινήτου.

Για να ανοίξει η διαδικασία των νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, απομένουν να καταρτιστούν τρεις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν:

1. Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας διαδικασίας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ. Τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταγράφονται αυτομάτως στο ΥΠΕΚΑ, στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της «ταυτότητας κτιρίου». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται και χρέωση 20 λεπτών του ευρώ ανά δήλωση αυθαιρέτων υπέρ των τραπεζών, μέσω των οποίων καταβάλλονται τα παράβολα αυθαιρέτων.
2. Την εφαρμογή «δελτίου τρωτότητας ακινήτου», το οποίο θα συμπληρώνει σε ειδική φόρμα ο μηχανικός μαζί με τη σχετική δήλωση νομιμοποίησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μετά από έλεγχο για τη στατική επάρκεια του κτιρίου.
3. Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της «ταυτότητας του κτιρίου», που θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την ενιαία λειτουργία τους με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρησης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε. της ΔΕΗ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

ΑΠΟ – http://www.real.gr

3) Μυστικά και παράθυρα για τα αυθαίρετα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ανοίγει από τη μεθεπόμενη (σ. επόμενη) Δευτέρα η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των ιδιοκτητών που επιθυμούν να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα. Θεσμοθετούνται κατηγορίες ανάλογα με το βάρος των αυθαιρεσιών

Αν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν είναι αληθή, τότε ο ελεγκτής δόμησης θα εξαιρεί το αυθαίρετο από τη ρύθμιση, ενώ το ποσό του παραβόλου που έχει καταβληθεί δεν θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου

Αν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν είναι αληθή, τότε ο ελεγκτής δόμησης θα εξαιρεί το αυθαίρετο από τη ρύθμιση, ενώ το ποσό του παραβόλου που έχει καταβληθεί δεν θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου

Ανοίγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στον νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Αναγκαστικά λοιπόν όλοι οι ιδιοκτήτες των παλιών περιπτώσεων που έχουν κάνει υπαγωγή στον νόμο 4014/11, έχουν δηλαδή καταβάλει τουλάχιστον το παράβολο, οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου, μέσω μηχανικού, αίτηση τακτοποίησης/νομιμοποίησης.

Οριστική τακτοποίηση προβλέπει ο νέος νόμος για κτίσματα σε επικλινή εδάφη, κυρίως νησιών, όπου τα υπόγεια μετατράπηκαν σε κανονικό όροφο

Οριστική τακτοποίηση προβλέπει ο νέος νόμος για κτίσματα σε επικλινή εδάφη, κυρίως νησιών, όπου τα υπόγεια μετατράπηκαν σε κανονικό όροφο

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξηγούν πως η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νέος νόμος περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με το βάρος της αυθαιρεσίας. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει η κατηγορία για τις κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975, οι οποίες τώρα τακτοποιούνται οριστικά με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ (ενώ με τον παλαιό νόμο έπρεπε να καταβληθεί το 15% του ειδικού προστίμου).

Επίσης, υπάρχει η κατηγορία των μικροπαραβάσεων (πέργκολες, φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί, μικροϋπερβάσεις στους εξώστες, υπέρβαση περιτοίχισης, αποθήκες κ.λπ.), οι οποίες νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ ανεξάρτητα του αριθμού τους (ενώ ο παλιός νόμος προέβλεπε την καταβολή του ποσού για κάθε κατασκευή). Ακόμα, στις ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες ισχύουν μειωμένα πρόστιμα, υπάγονται τώρα περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Μην ξεχνάμε ακόμα πως με τον νέο νόμο παρέχεται οριστική τακτοποίηση/νομιμοποίηση σε σχέση με τα 30 χρόνια που προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, 389.659 περιπτώσεις βρίσκονται σε φάση υπαγωγής στον παλαιό νόμο, έχει δηλαδή καταβληθεί τουλάχιστον το παράβολο. (Εξ αυτών, το 75% διαθέτει οικοδομική άδεια, το 25% όχι.) Ολοι αυτοί πρέπει να υποβάλουν ξανά δηλώσεις (δεν απαιτείται φάκελος του κτίσματος, αυτός αυτόματα θα μεταφερθεί από το σύστημα.)

Το ΥΠΕΚΑ προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού και επιστροφής χρημάτων εφόσον προκύψει πως ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη που θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά θέματα.

Πρέπει να αναφέρουμε πως εκτός των παραπάνω, υπάρχουν στο σύστημα και άλλες 172.572 δηλώσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, χωρίς δηλαδή να έχει πληρωθεί κανένα ποσό. Αυτές θεωρούνται ως μη υποβληθείσες, οι πολίτες ξεκινούν από το μηδέν και καταθέτουν εξαρχής τη δήλωση και όλο τον φάκελο.

Ανάλογη πορεία πρέπει να ακολουθήσουν και οι περιπτώσεις τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων (άνω των 700.000) που ρυθμίστηκαν με τον νόμο 3843 του 2010 μέσω πολεοδομιών. Θα υπαχθούν στον νέο νόμο και ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος. Οι περιπτώσεις των ημιϋπαίθριων εντάσσονται στις μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση 40% σε δόμηση και κάλυψη και 20% στο ύψος) και θα μπορέσουν να νομιμοποιηθούν με τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου, σε διάστημα 5 χρόνων τουλάχιστον.

Ρεπορτάζ
Μανίνα Νικολοπούλου

ΠΗΓΗ – http://www.ethnos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s