Επιπτώσεις / Κριτική / Κυβέρνηση / Κοινωνική Ασφάλιση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή

Κίνδυνος κατασχέσεων για τους μισούς ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ – Αντίδραση ΓΣΕΒΕΕ – Οι νέες ρυθμίσεις

OAEE

ΑΝ ΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ

Ένας στους δυο ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατασχέσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Ήδη περισσότεροι από 375.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει από την διοίκηση του ταμείου ειδοποιητήριο που τους καλεί εντός 10 ημερών να προχωρήσουν είτε σε εξόφληση των οφειλών τους είτε σε υπαγωγή σε ρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση εντός 6 μηνών αναμένεται να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι είτε με κατασχέσεις ακινήτων και όχι μόνο, καθώς πλέον οι οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ θα αναζητούνται βάσει του κώδικα εξόφλησης δημοσίων εσόδων. Επίσης για πρώτη φορά ενεργοποιείται και ο νέος ενιαίος φορέας είσπραξης των οφειλών κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ.

Τα 375.000 ειδοποιητήρια αφορούν σε ενεργούς οφειλέτες εκ των οποίων το 65% χρωστά έως 15.000 ευρώ ενώ από τους 90.000 ασφαλισμένους που έλαβαν πέρυσι ειδοποιητήρια το 40% ανταποκρίθηκε και προχώρησε σε εξόφληση ή ρύθμιση.

Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διευκολύνει την ένταξη των ασφαλισμένων στη ρύθμιση των 48 δόσεων, προχώρησε χθες στην έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει εφάπαξ τις οφειλές του 2013, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά θα μπορεί να τις εξοφλήσει σε 12 δόσεις.

Η ρύθμιση, που αρχικά αφορούσε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε δηλώσεις του, υποστήριξε:

«Οι δεκάδες αποσπασματικές και αλλεπάλληλες μέχρι σήμερα ρυθμίσεις υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδήγησαν τις υγιείς επιχειρήσεις εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού σε κλείσιμο αλλά και τα ταμεία σε αδιέξοδο καθώς δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές δισεκατομμυρίων. Όλα αυτά αλλάζουν. Γι’ αυτό και η τελευταία ρύθμιση μετά τη χθεσινή βελτίωση θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η ρύθμιση είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους».

πηγή: megatv

ΑΠΟ – http://www.ethnos.gr

«Στοπ» στην αποστολή εγγράφων με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΟΑΕΕ ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Να σταματήσει η αποστολή εγγράφων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τον ΟΑΕΕ σε ασφαλισμένους, ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοικητή του ταμείου, Γεωργία Κωτίδου και τον υποδιοικητή, Γάκη Αδαμάντιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αποστολή, από το Ταμείο σε ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά οι οφειλές, με την απειλή ότι η μη εξόφλησή τους συνεπάγεται και λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Η ΓΣΕΒΕΕ, έχοντας ήδη ζητήσει σχετική παρέμβαση από τον αρμόδιο υπουργό, προχώρησε και σε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, ώστε να ζητήσει διευκρινήσεις και να αιτηθεί και πάλι την παύση αποστολής των εν λόγω εγγράφων.

Στη συνάντηση, στα γραφεία του ΟΑΕΕ, παρίσταντο και εκπρόσωποι ομοσπονδιών, μελών της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν και να ακούσουν τις θέσεις της διοίκησης.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο, εν μέσω των ειδικών οικονομικών συνθηκών που μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής αγοράς, να γίνονται τέτοιες κινήσεις εναντίον των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με τη συνενοχή της διοίκησης.

Η Γενική Συνομοσπονδία θεωρεί ανυπόστατη την όποια προσδοκία του ταμείου, ότι η «απειλή» κατάσχεσης και λοιπών ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική πίεση εξόφλησης των οφειλών τους.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η μη απόδοση από τον ΟΑΕΕ των ανεξόφλητων οφειλών των ασφαλισμένων στις σχετικές ΔΟΥ, αλλά αντί αυτού η μεταφορά τους στο νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), δεν απενεχοποιεί τις όποιες ευθύνες της διοίκησης απέναντι στους συναδέλφους που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο ταμείο.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ, για άλλη μία φορά, έθεσε τεκμηριωμένα τις πάγιες θέσεις της περί εξυγίανσης του ταμείου, αποποινικοποίησης των οφειλών και ελευθερίας επιλογής κλάσης, ως ρεαλιστικές λύσεις που θα οδηγήσουν στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αλλά παράλληλα θα ανακουφίσουν και χιλιάδες ασφαλισμένους του που ασφυκτιούν κάτω από την πίεση της κρίσης και των πρόχειρων και ανάλγητων πολιτικών.

Η έξαρση των αυτοχειριών τους τελευταίους μήνες, σημείωσε, είναι η δραματικότερη απόδειξη πως δεν είναι, πλέον, ηθικά αποδεκτός ο όποιος εμπαιγμός σε βάρος της, ήδη, επιβαρυμένης ψυχολογίας του επιχειρηματικού κόσμου.

Το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας κάλεσε και πάλι τη διοίκηση του ταμείου να σταματήσει την αποστολή των σχετικών εγγράφων – «προκατασχετήριων» και να εστιάσει στην εύρεση βιώσιμων λύσεων, οι οποίες μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από τον διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους ασφαλισμένους και τους φορείς αυτών. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να διασφαλιστεί εκτόνωση στην ήδη παραπαίουσα επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλιστούν παράλληλα τακτικά έσοδα στον ΟΑΕΕ, πρόσθεσε.

ΑΠΕ

ΑΠΟ – http://www.cna.gr

ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Ανακοίνωση – 21/6/2013
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους ότι:

 • με τη δημοσίευση του Ν.4152/2013 αντικαθίστανται οι έως τότε διατάξεις περί ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών
 • από την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου (9 Μαΐου 2013) καταργήθηκε η δυνατότητα υπαγωγής σε κάθε υφιστάμενη ρύθμιση
 • η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων του ν.4152/2013, είτε για  ρύθμιση “νέας αρχής”, είτε για την πάγια ρύθμιση, προϋποθέτει την μηχανογραφική υποστήριξή της

Ως γνωστόν, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του ΙΚΑ, εξυπηρετούνται αποκλειστικά από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία και έχει αναλάβει το δύσκολο έργο υλοποίησης της μηχανογραφημένης εφαρμογής των νέων αυτών ρυθμίσεων.

Σήμερα, η εφαρμογή βρίσκεται στο στάδιο παρουσίασης από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι δυνατή η ένταξη των οφειλετών στις νέες ρυθμίσεις , οπότε και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ – http://www.oaee.gr

1) ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ»

Δελτίο Τύπου 25/06/2013 – 25/6/2013
Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι, έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή των μέχρι 31/12/2012 ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ρύθμιση «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ».Με τη ρύθμιση «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 31/12/2012, με έκπτωση στα Τέλη Καθυστέρησης, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, ήτοι: έκπτωση 50% αν η οφειλή εξοφληθεί μέχρι 01/07/2013, έκπτωση 40% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2014, έκπτωση 35% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2015, έκπτωση 30% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2016 και έκπτωση 25% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2017, εφόσον, α) δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος ή β) έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις (ενεργές), αρκεί ο αριθμός των δόσεων που θα επιλεγεί να είναι μικρότερος ή ίσος των υπολειπόμενων δόσεων της προηγούμενης ρύθμισης .Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανελλιπής καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2013 και εφεξής.

Ειδικότερα ασφαλισμένοι που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2013 και μετά θα πρέπει να τις καταβάλλουν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.

Το δικαίωμα υπαγωγής στην ρύθμιση «Νέα Αρχή» ασκείται άπαξ με αίτηση που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε χρόνο, κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης (30/6/2017),  συνοδευόμενη από τα πιο κάτω, κατά περίπτωση,  δικαιολογητικά:

1.  Για κύρια οφειλή έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €)

– Εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου οικονομικού έτους

– Έντυπα ΕΤΑΚ ή Ε9

– Βεβαίωση αρμόδιας Υπηρεσίας Υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ) ότι είναι φορολογικά ενήμερος από 1/1/13

– Υπεύθυνη Δήλωση  του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία να δηλώνονται:

α. Η αδυναμία εξόφλησης της συνολικής οφειλής και η δυνατότητα του οφειλέτη  να ανταποκριθεί στην τμηματική καταβολή καθ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης

β.  Ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα και δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή

2. Για κύρια οφειλή από πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000) € έως εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (75.000 ευρώ)

– Εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου οικονομικού έτους

– Έντυπα ΕΤΑΚ ή Ε9

– Βεβαίωση αρμόδιας Υπηρεσίας Υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ) ότι είναι φορολογικά ενήμερος από 1/1/13

– Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνονται:

α. η αδυναμία εξόφλησης της συνολικής οφειλής και η δυνατότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην τμηματική καταβολή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης,

β.  ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα και δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή,

γ. λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εισόδημά του, τα χρηματικά διαθέσιμά του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του. Ειδικότερα :

 • Κινητές αξίες
 • Ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής
 • Ετήσιο  οικογενειακό εισόδημα
 • Οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και κύκλο εργασιών
 • Αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ) και το ύψος αυτών
 • Οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα
 • Απαιτήσεις από τρίτους
 • Οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται

3. Για κύρια οφειλή από εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (75.000 €) έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000 €).

– Τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση 2 και επί πλέον:

– Βεβαίωση, που υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων και των λοιπών δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και τη βιωσιμότητα της ρύθμισης.

Η βεβαίωση-μελέτη βιωσιμότητας , πέραν της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών, πιστοποιεί όλες τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το κράτος και προς τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη ως προς την παροχή επαρκών εγγυήσεων για την υπαγωγή και τήρηση της ρύθμισης και την δυνατότητά του να εξυπηρετήσει ενδεχόμενους παράλληλους διακανονισμούς και οφειλές προς το Δημόσιο ή τρίτους φορείς, την ρευστότητά του και τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ως ανεξάρτητοι εκτιμητές ορίζονται οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και οι  κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος.

Η δαπάνη για την αμοιβή των εκτιμητών βαρύνει αποκλειστικά τον οφειλέτη.

 4.  Για κύρια οφειλή άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000 €)

– Τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις προηγούμενες 2 και 3 περιπτώσεις και

–  Σύσταση Εγγύησης για την διασφάλιση της οφειλής που μπορεί να είναι:

 • προσκόμιση εγγυητικής επιστολής  τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης  οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων ή
 • Πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελεύθερου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής  ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας – αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη – τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή ή
 • Εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου ή
 • Οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές των ασφαλιστικών οργανισμών.

Όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά με την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση εκτός της βεβαίωσης του ανεξάρτητου εκτιμητή και της σύστασης εγγύησης, που μπορούν να υποβληθούν ή αποσταλούν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εντός μηνός από την υποβολή του αιτήματος.

Για την υποβολή αιτήσεων και πληροφοριών, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στα Περιφερειακά Τμήματα που υπάγονται.

ΠΗΓΗ – http://www.oaee.gr

2) ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ Ν. 4152/2013

Ανακοίνωση – 10/7/2013
Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης για ένταξη στην πάγια ρύθμιση, σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα.Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τους όρους της ρύθμισης απευθυνθείτε στα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ.

Για να διαβάσετε την εγκύκλιο οδηγία πάγιας ρύθμισης, πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ – http://www.oaee.gr

Advertisements

2 thoughts on “Κίνδυνος κατασχέσεων για τους μισούς ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ – Αντίδραση ΓΣΕΒΕΕ – Οι νέες ρυθμίσεις

 1. Παράθεμα: Ενημέρωση προς τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για οφειλές και παροχές | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

 2. Παράθεμα: ΓΣΕΒΕΕ: Το παρόν και το μέλλον του ΟΑΕΕ | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s