Ανεξάρτητες Αρχές / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Ε.Α.Δ. / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Υποθέσεις

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Color_And_Justice_For_AllΌποιος εξακολουθεί να έχει αμφιβολία: α) για το κατά πόσο οι συνεχείς αναβολές και άλλου τύπου «καθυστερήσεις», αποτελούν μία μέθοδο απαλλαγής επίορκων και άλλων κατηγορουμένων, για σοβαρά εγκλήματα και β) για το κατά πόσο η Δικαιοσύνη αποτέλεσε μεγάλο μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας (λόγω τής ατιμωρησίας), ας διαβάσει το παρακάτω Δελτίο Τύπου τού Υπουργείου Δικαιοσύνης (οι επισημάνσεις με έντονη γραφή και υπογράμμιση δικές μας). 

              Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 5/7/2013

Γ.Σούρλας : Η παραγραφή αδικημάτων λόγων αναβολών πλήττει τον αγώνα κατά της διαφθοράς

    Ο κ. Γ. Σούρλας μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  Χαράλαμπο Αθανασίου και αφού τον ενημέρωσε  για διαμαρτυρίες και καταγγελίες  που καταφθάνουν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου λόγω επανειλημμένων αναβολών δικών δήλωσε:

«Πέρα από την καταγγελία του Δημάρχου Αθηναίων για εννέα αναβολές δίκης υπαλλήλου του Δήμου που κατηγορείται για χρηματισμό και προκάλεσε την παρέμβαση της  Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες σημαντικές περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί ή κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω πολλών αναβολών και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες μεγάλων οικονομικών διαστάσεων και επιβάλλεται η διερεύνηση και αναζήτηση ευθυνών.

Στη Γενική Γραμματεία καταφθάνουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση αυτή, οι οποίες αναφέρουν ότι:

– Παραγράφηκε αδίκημα  μετά από πολλές αναβολές, που έγινε  το 2001 και που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ  και οδηγήθηκε  στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια, όπου μάλιστα δεν παρέστη ως πολιτικώς ενάγον το Ελληνικό Δημόσιο.

– Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές  που ζημίωσε το ΙΚΑ,  πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια και οδηγήθηκε προς κρίση στα δικαστήρια μετά από 13 χρόνια και έγινε δεκτό ότι ήταν ήδη παραγεγραμμένο.

– Παραγράφηκαν φορολογικά αδικήματα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια λόγω συνεχών αναβολών.

– Παραγράφηκε υπόθεση παραβιάσεως του νόμου περί ναρκωτικών, ύστερα από έντεκα  αναβολές  της δίκης και μάλιστα  οι τέσσερις εξ΄ αυτών   λόγω ασθένειας του συνηγόρου του κατηγορουμένου.

-Στο Εφετείο Αθηνών τα αδίκαστα κακουργήματα, πολλά από τα οποία είναι και οικονομικά εγκλήματα, αγγίζουν τα 5.500 και για πολλά από αυτά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. 

-Κινδυνεύουν να παραγραφούν φορολογικά αδικήματα πολλών από τις offshore επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές.

Τέλος, ο κ. Σούρλας μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη Διαφάνεια ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο  της Δικαιοσύνης, ζήτησε από τις  14/06/2013 από τον  εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  κ. Ν. Παντελή να διερευνηθεί  ποιές ήταν οι ποινικές υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που παραγράφηκαν μετά από αναβολές την τελευταία πενταετία, και ποια αδικήματα αφορούν προκειμένου,  να ενημερωθούν  οι πολίτες που διαμαρτύρονται, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να επικρατήσει η Διαφάνεια.

ΠΗΓΗ – http://www.ministryofjustice.gr

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αναβλήθηκε 9 φορές η δίκη επίορκου υπαλλήλου! & Έκθεση-κόλαφο για τη χώρα μας δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Επιτροπή κατά της Διαφθοράς – GRECO)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s