Αποφάσεις / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ / Κυβέρνηση / Κοινωνικός ρόλος / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή / Σύλλογοι / Υποθέσεις

Δελτίο Τύπου – Ψήφισμα τού Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την προσωρινή κράτηση τού Κ. Σακκά – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με αφορμή την προσωρινή κράτηση του Κ. Σακκά από τις 4/12/2010 μέχρι και σήμερα, καταδικάζει την παραβίαση των ανώτατων ορίων προσωρινής κράτησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 288 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προσωρινής κράτησης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης, οπότε η δεύτερη προσωρινή κράτηση συνιστά παραβίαση θεμελιωδών ποινικών και δικονομικών διατάξεων, καθώς μεγεθύνει το μέγιστο επιτρεπόμενο του ανώτατου χρόνου προσωρινής κράτησης. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του τεκμηρίου αθωότητας. Η προσωρινή κράτηση αποτελεί έσχατο δικονομικό μέτρο με σκοπό την εξασφάλιση της εμφάνισης του κατηγορουμένου ενώπιον των δικαστικών αρχών και δεν πρέπει να θίγει την προσωπικότητα του κατηγορούμενου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί την αρμόδια Εισαγγελική και Δικαστική Αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην αντίθετη με τις παραπάνω διατάξεις προσωρινή κράτηση του ανωτέρω και να αποφύγουν την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας
Νικόλαος Εμμ. Βαλεργάκης                               Χρήστος Ηρ. Ράπτης

ΠΗΓΗ – http://www.dsth.gr

 

Σε κρίσιμη κατάσταση ο απεργός πείνας Κ. Σακκάς

 

sakkas

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο αναρχικός και επί σχεδόν ένα μήνα απεργός πείνας, Κώστας Σακκάς, ο οποίος οδεύει ολοταχώς προς τη… συμπλήρωση τριετούς προφυλάκισης.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», η πολιτική αντιπαράθεση που «παίχτηκε», μέσω ανακοινώσεων, τις τελευταίες ημέρες στο όνομα του επί 27 ημέρες απεργού πείνας, Κώστα Σακκά, δεν ανέδειξε μόνο ένα νέο «αδίκημα», όπως αυτό της… αναρχίας, αλλά αποκάλυψε και τη λεπτή γραμμή μεταξύ νομιμότητας και παραβατικότητας στην οποία δείχνει να ισορροπεί η Δικαιοσύνη.

Ένας συνταγματολόγος και ένας δικηγόρος Αθηνών μιλούν στην «Κ.Ε.» για την υπόθεση του 29χρονου αναρχικού, κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο οποίος βρίσκεται ήδη προσωρινά κρατούμενος για δυόμισι έτη και με την πρόσφατη απόφαση αναμένεται να κλείσει τα τρία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάνει λόγο για «προσβολή του κράτους δικαίου», ενώ ο Δημήτρης Κατσαρής, χρησιμοποιώντας «νομικούς όρους», μιλά για «κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και ηθική κατακράτηση παρά το Σύνταγμα».
Σε κρίσιμη κατάσταση
Στο μεταξύ ο Κώστας Σακκάς -ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας στις 4 Ιουνίου, την «ημερομηνία που με το ισχύον νομικό καθεστώς έληγε το μέγιστο όριο προφυλάκισής του»- εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τις 17 Ιουνίου. Η παθολόγος επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Ολγα Κοσμοπούλου, που τον εξέτασε την Παρασκευή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς -όπως τονίζει- «ούτως ή άλλως η κατάστασή του είναι κρίσιμη λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει και αγγίζει τον ένα μήνα». Οπως αναφέρει, έχει χάσει ήδη 12 κιλά σωματικού βάρους, έχει υπογλυκαιμία και ορθοστατική υπόταση.
Την επικινδυνότητα για βλάβες σε ζωτικά όργανα, ακόμη και το ενδεχόμενο της πρόκλησης ανακοπής καρδιάς με το πέρασμα των ημερών, επισημαίνουν και άλλοι γιατροί που τον εξέτασαν. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας για δεύτερη φορά, σύμφωνα με προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.

thestival.gr

ΑΠΟ – http://www.alfavita.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s