Επιπτώσεις / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / ΕΥΡΩΖΩΝΗ / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική

Νέο χαστούκι στη κυβέρνηση – Οι «17» Τράπεζες της Ε.Ε. αρνούνται μετακύλιση ομολόγων 5,6 δις

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ – NEA «ΤΡΥΠΑ» 2 ΔΙΣ

CentralbankΝέο χαστούκι στην κυβέρνηση και στο «success story» του Α. Σαμαρά. Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης αρνούνται να μετακυλίσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους προκαλώντας χρηματοδοτικό κενό που αγγίζει τα 2 δις ευρώ μόνο για το 2013.

Κι αυτό, την ώρα που η τρόικα ζητάει νέα μέτρα εξαιτίας της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, του οποίου η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ συνολικά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πάει από το κακό στο χειρότερο. Μετά την τραγωδία με τη ΔΕΠΑ, πυκνά σύννεφα έχουν μαζευτεί και πάνω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει πώς οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης δεν δείχνουν καμία προθυμία να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα, τα λεγόμενα ANFA’s. Στην ενέργεια αυτή είχε στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού το Eurogroup στη συνεδρίαση του το Δεκέμβριο του 2012 είχε λάβει ως δεδομένη τη μετακύλιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Τα ομόλογα αυτά, που λήγουν μέσα στη διετία 2013-1014, είναι ύψους 3,7 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει την επόμενη διετία, 2015-2016 ομόλογα επιπλέον 1,9 δις ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς αν οι Κεντρικές Τράπεζες εμείνουν στην απόφαση τους να μην δώσουν παράταση στην αποπληρωμή των ομολόγων δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό από 1,5 έως 2 δις ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2014.

Επίσης, άλλη μία σοβαρή επίπτωση είναι στο δημόσιο χρέος. Ενδεχόμενη άρνηση των «17» απειλεί τη βιωσιμότητα του χρέους που κάποιας στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να αρχίσει να πέφτει από τα «ουράνια» στα οποία βρίσκεται σήμερα.

Πρόκειται για ακόμη μια απόδειξη πώς η κυβέρνηση, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να δημιουργήσουν με ανυπόστατα στοιχεία και φρούδες ελπίδες τάση αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό και απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων όταν αυτό είναι… πρό των πυλών.

Ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες. Στόχος είναι να κρατήσουν όσο μπορούν όρθιο τον ελληνικό λαό για να συνεχίσουν του τα παίρνουν και να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να ολοκληρώσουν το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει.

ΠΗΓΗ – http://www.defencenet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s