ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ / Επιπτώσεις / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / Κυβέρνηση / Κοινωνική Ασφάλιση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική

Ένωση Γιατρών: Κινδυνεύει με κατάρρευση ο ΕΟΠΥΥ

EOPYY-thumb-mediumΤον κίνδυνο πλήρους οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει η Ένωση Ιατρών του Οργανισμού με ανακοίνωσή της. Τονίζει ότι η ίδρυσή του ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η διόγκωση των ελλειμμάτων και η ελλιπής χρηματοδότηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο “ξαφνικού θανάτου” του Οργανισμού μέχρι το Φθινόπωρο του 2013 αλλά βλέπει πλέον να επιβεβαιώνονται τα πιο εφιαλτικά σενάρια, με την επίσημη σφραγίδα του υπουργείου Υγείας και της τρόικας. «Παρά το γεγονός ότι η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η εξαιρετική προχειρότητα δίχως σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη, σχεδιασμό και σοβαρό διοικητικό μηχανισμό, δυστυχώς παγίδευσαν ασφαλισμένους και ιατρούς σε ένα κακοστημένο κρατικό μονοπώλιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις οφειλές του με αποτέλεσμα να οφείλει για τα έτη 2010 και 2011, 1,2 δις ευρώ ενώ για τα έτη 2012 και 2013 έχει συσσωρεύσει άλλο ένα 1,2 δις σε νέα χρέη.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλείμματος σχεδιασμού «το γεγονός ότι ενώ διαθέτει πάνω από 500 εκ για διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παραγωγής υγείας στα υποκαταστήματά του, την ίδια στιγμή διαθέτει μόλις 82 εκ. για ιατρικές επισκέψεις 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τα οποία, ακόμη και αυτά δεν τα πληρώνει καθώς δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ για το 2013.  Με το ίδιο καθεστώς στάσης πληρωμών, διατίθενται άλλα 220 εκ. για ιατρικές εξετάσεις ετησίως, με μέσο κόστος 22 ευρώ ανά ασφαλισμένο συμπεριλαμβανομένου του κόστους αντιδραστηρίων, προσωπικού και μηχανημάτων με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, εξυπηρέτησης και ταχύτητας έκδοσης αποτελέσματος. Αντιθέτως, μόνο για αγορά αντιδραστηρίων στο ΕΣΥ, δαπανήθηκαν 180 εκ για το 2012. Το ποσό γίνεται πολλαπλάσιο εάν υπολογίσει κανείς μισθολογικό κόστος και το κόστος υποδομών και συντήρησης».
Καταγγέλλεται επίσης η μέθοδος των τηλεφωνικών ραντεβού που δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στις δομές του ΕΟΠΥΥ και οδηγεί στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

ΠΗΓΗ – http://www.enet.gr

Advertisements

One thought on “Ένωση Γιατρών: Κινδυνεύει με κατάρρευση ο ΕΟΠΥΥ

  1. Παράθεμα: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Τ.Π.Δ.Α.; ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ; |

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s