Αποφάσεις / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Επιπτώσεις / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Μ.Μ.Ε. / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / Υποθέσεις

Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ: Η υπόσταση της ΕΡΤ διατηρείται

STE4

«Δεν παραμένει καταργημένη η ΕΡΤ. Εσφαλμένα τα συμπεράσματα κάποιων», ξεκαθαρίζει η Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ: «Διατηρείται η υπόσταση της ΕΡΤ ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή της».

Όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερο έρεισμα της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ αποτελούν οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου του Άμστερνταμ του 1997, για το σύστημα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα κράτη μέλη της ΕΕ, διατάξεις με επαυξημένο κύρος.

Αναφορικά με το αν η απόφαση του ΣτΕ αφήνει άθικτη τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 της επίμαχης κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ ή εάν αντίθετα έχει ανακληθεί η ισχύς της:

«Από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή κατάργηση της παραπάνω διάταξης. Το γεγονός αυτό έδωσε λαβή να υποστηριχθεί η άποψη ότι η ΕΡΤ παραμένει καταργημένη. Η άποψη όμως αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, εσφαλμένη. Και τούτο διότι κατά ρητή και αδιάστικτη διατύπωση του διατακτικού της απόφασης έχει ανασταλεί το μέρος της προσβαλλόμενης απόφασης με το οποίο «διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ-ΑΕ». Αλλά και πέραν αυτού, σύμφωνα με την ίδια διάταξη ρητά ανακαλείται το μέρος της προσβαλλόμενης απόφασης που όριζε ότι «οι συχνότητες της ΕΡΤ-ΑΕ παραμένουν ανενεργείς», ενώ διατάσσεται «η συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, έχει ανασταλεί και η διάταξη του άρθρου 3 της κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει ότι οι συμβάσεις εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού της ΕΡΤ λύονται από τη δημοσίευσή της: «Στο προσωπικό αυτό, που αυτοδικαίως θεωρείται ως μηδέποτε απολυθέν, περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι εκείνοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην προετοιμασία, παραγωγή, μετάδοση και προβολή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (πχ στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», στο Αρχείο Μουσείο, στα Μουσικά Σύνολα κλπ)».

«Η ΕΡΤ αποτελεί, προφανώς και σήμερα, τον μοναδικό υφιστάμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη χώρα μας, που σύστησε το κράτος προς εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής, παρά το γεγονός ότι τούτο, δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο αυτής», καταλήγει η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ.

ΠΗΓΗ – http://www.ertopen.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s