Αποφάσεις / Αναλύσεις / Ανεξαρτησία / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / Μ.Μ.Ε. / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Πρακτική εφαρμογή / Υποθέσεις

Ο κ. Μενουδάκος και οι «διευκρινίσεις»

Ο κ. Μενουδάκος διέψευσε, ότι έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής τής προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ. Δεν ξέρουμε αν όλοι οι δημοσιογράφοι που αναφέρθηκαν στο όνομά του δεν ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ή αν απλώς ο κ. Μενουδάκος, μπροστά στην αλγεινή εντύπωση που δημιουργήθηκε, από αυτή την εικόνα, ανώτατου δικαστικού λειτουργού, που εκ των υστέρων ερμηνεύει εαυτόν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, προσπαθεί με την διάψευση να διασκεδάσει τις αρνητικές αυτές εντυπώσεις. Εμείς πάντως αναρωτιόμαστε ποιοί  «από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο», τού οποίου προΐσταται, έδωσαν και νέες διευκρινίσεις για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του. Διαβάστε τα παρακάτω, για να καταλάβετε για τί μιλάμε:

Ε.Α.Δ.

ΣτΕ: Νέες διευκρινίσεις – Απολυμένοι θεωρούνται οι υπάλληλοι της ΕΡΤ

STE_PINAKIDA

Ο πρόεδρος του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκος δήλωσε αργά σήμερα το βράδυ ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ και προσέθεσε ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτή δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

Νωρίτερα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δόθηκαν νέες διευκρινίσεις για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου.

Κατ’ αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σιμ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά ένα τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Το προσωρινό αυτό προσωπικό θα λειτουργήσει τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 11.6.2013 απόφαση των επίμαχων δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και όπως είναι φυσικό δεν θα τους καταβληθεί μισθός από την ημερομηνία αυτή και πέρα.

Παράλληλα, οι δυο συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής λοιπόν αυτός θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν το σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα όμως μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δυο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

ΠΗΓΗ – http://www.real.gr

[Οι επισημάνσεις με κόκκινο χρώμα, δικές μας]

Ε.Α.Δ.

 

Απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος μέσω ΑΠΕ. Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΣτΕ τις “διευκρινίσεις του”

STE_MENOUDAKOS

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος διέψευσε με δηλώσεις του το τηλεγράφημα που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ, το οποίο του απέδιδε «νέες διευκρινίσεις» για την επίμαχη προσωρινή διαταγή για την ΕΡΤ.«Δεν προέρχονται από μένα» είπε ο κ.Μενουδάκος, αποδίδοντας τις «διευκρινίσεις» σε «άλλους νομικούς κύκλους»

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ και τις αντιδράσεις εδώ: Μετά το τηλεοπτικό και δικαστικό πραξικόπημα;

Οι«διευκρινίσεις» μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αργά το απόγευμα με προφανή στόχο να επηρεάσουν το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων υπέρ της κυβερνητικής ερμηνείας της χθεσινής απόφασης αλλά και να προκαταλάβουν το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο τηλεγράφημα περί διευκρινίσεων αντέδρασε έντονα το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι παρόμοιες ενέργειες «προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας »

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στο tvxs.gr

Η ερμηνεία δικαστικών αποφάσεων μπορεί να δοθεί μόνο με ένδικο μέσο.Άτυπες διευκρινίσεις, ούτε προβλέπονται, ούτε είναι δυνατό να δίδονται από τα δικαστήρια. Αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων είναι ο υπουργός ή άλλο διοικητικό όργανο κατά του οποίου απευθύνεται η απόφαση ή η προσωρινή διαταγή και βέβαια  σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων από τον ενδιαφερόμενο.
Συνεπώς, οι φημολογούμενες διαρροές και διευκρινίσεις  από το ΣτΕ , είναι νομικά ανυπόστατες και δεοντολογικά απαράδεκτες.

Επί της ουσίας πάντως , η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων οι οποίοι θα απασχοληθούν έστω προσωρινά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, οφείλει να γίνει με σεβασμό στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του  νόμου (αρ.4 παρ.1) και στις απορρέουσες από αυτήν απαιτήσεις διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες διαφάνειας και αντικειμενικότητας επιλογής των «χρήσιμων¨ υπαλλήλων και διαχωρισμού τους από τους » άχρηστους», φρονώ ότι ο μοναδικός σύννομος  τρόπος για να συνεχιστεί η μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , είναι να παραταθεί προσωρινά η εργασιακή σχέση του συνόλου του προσωπικού της ΕΡΤ που ασχολείται με την παραγωγή ή τη μετάδοση τέτοιων προγραμμάτων, έως την έκδοση οριστικών αποφάσεων.

ΠΗΓΗ – http://tvxs.gr

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

Advertisements

One thought on “Ο κ. Μενουδάκος και οι «διευκρινίσεις»

  1. Παράθεμα: Όταν ο κ. Μενουδάκος υποδεχόταν τον κ. Ράιχενμπαχ | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s