ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Επιπτώσεις / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Μαΐου 2013

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα της μητέρας, πλήθος γυναικών που διαδήλωναν ειρηνικά, για μία ακόμη φορά, υπερασπιζόμενες τον τόπο τους, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους, σε περιοχή του βουνού Κάκαβος, περικυκλώθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και χτυπήθηκαν ανελέητα. Δύο μητέρες, τριών παιδιών η καθεμιά, τραυματίστηκαν. Η μία τραυματίας βρίσκεται στο νοσοκομείο ενώ η δεύτερη είναι μεταξύ των τριών προσαχθέντων γυναικών που έχουν μεταφερθεί  στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής.

Οι συγκεντρωμένες γυναίκες δέχθηκαν  απειλές και από άτομα της Ελληνικός Χρυσός και από άντρες της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, ομάδα κατοίκων σε άλλο σημείο του βουνού που προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο, όπου αποψιλώνεται το δάσος, αντιμετωπίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ με ρίψη χημικών.

Καταγγέλλουμε την Ελληνική Αστυνομία, που εδώ και πολύ καιρό, με ισχυρές δυνάμεις, παρεμποδίζει τους κατοίκους να προσεγγίσουν τις δημόσιες περιοχές του Κακάβου όπου εκτελεί εργασίες η Ελληνικός Χρυσός. Καταγγέλλουμε την Ελληνική Αστυνομία για τις υπηρεσίες προστασίας που παρέχει στην εταιρεία και επικούρησης των παράνομων δραστηριοτήτων της. Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή και αστυνομική βία που υφίστανται καθημερινά οι κάτοικοι.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας για την προστασία του τόπου μας και της ζωής μας.

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο πολίτη σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα μας για το περιβάλλον, τις ζωές μας και την προάσπιση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

ΠΗΓΗhttp://soshalkidiki.wordpress.com

Σκουριές σήμερα: συγκρούσεις με ΜΑΤ στον Καρατζά, τραυματισμός μιας γυναίκας και προσαγωγές άλλων τριών

Χθες το βράδυ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, μεταξύ των Επιτροπών Αγώνα, του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής και του Αστυνομικού Διευθυντή Κ. Μακεδονίας, ενώ κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Δασάρχης Αρναίας και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη. Σκοπός της συνάντησης είναι η εξακρίβωση της νομιμότητας των εργασιών της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών και η αποκλιμάκωση της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι ο Δασάρχης ακόμα δεν έχει αποφανθεί (από τις 23 Απριλίου) για τη νομιμότητα των εργασιών στο ρέμα του Καρατζά, ενώ περιμένουμε μια απάντηση για το πώς τα παράνομα κτίσματα στις Σκουριές, τα οποία έχουμε καταγγείλει από τις 21 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν.

Σήμερα το πρωί, ομάδα κατοίκων της Β. Χαλκιδικής βρέθηκε πάλι αντιμέτωπη με την αστυνομική φρουρά της εταιρείας στην περιοχή του ρέματος του Καρατζά. Εκπρόσωποι των κατοίκων συζήτησαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκδικής κ. Ριζάκη από τον οποίο ζήτησαν να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας μέχρι αύριο το πρωί, εν’οψει της προγραμματισμένης συνάντησης για την εξεύρεση λύσης.  Ο κ. Ριζάκης συμφώνησε και έφυγε για να συνεννοήθεί με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μακεδονίας κ. Χονδρό, ενώ οι κάτοικοι έμειναν για να τον περιμένουν.

Μετά από περίπου μία ώρα και ενώ ο κ. Ριζάκης δεν είχε επιστρέψει, οι κατοικοι παρατήρησαν ότι κάποιες διμοιρίες ΜΑΤ είχαν αποσπαστεί από τους υπόλοιπους και κινούνταν προς το ύψωμα πίσω από εκείνους. Σε λίγο άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα δακρυγόνα και οι κρότου-λάμψης και ακολούθησε σύγκρουση. Η αστυνομία για άλλη μια φορά αθέτησε την υπόσχεσή της υποκύπτοντας στις εντολές εταιρείας και κυβέρνησης. Προφανώς μπροστά στο δύσκολο ερώτημα εν είναι νόμιμο αυτό που γίνεται, είναι πιο εύκολο να δείρουμε αυτόν που ρωτάει. Αν είναι δυνατόν, να τον βάλουμε και μέσα για να μην ξαναρωτήσει.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι η εξής:

  • Ο Δασάρχης εδώ και τρεις εβδομάδες αποφεύγει να πει τι είναι νόμιμο να κάνει η εταιρεία στο ρέμα του Καρατζά και τι όχι και να κοινοποιήσει στους κατοίκους τα σχετικά έγγραφα. Σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τη νομιμότητα εργασιών μέσα σε δάσος, απαντάμε με το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη Συνθήκη του Aarhus.
  • Η διοίκηση της αστυνομίας που σίγουρα δεν επιθυμει να επιχειρεί μέσα στο βουνό, έκανε προσπάθεια να βρεθεί λύση και να διαπιστωθεί αν τους βάζουν να στηρίζουν παράνομες δράσεις. Όμως κάποιοι δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια. Kαι η εταιρεία δεν θέλει να σταματήσει το ξερρίζωμα του δάσους του Καρατζά ούτε για μία μέρα. Νόμιμο ή όχι, η αστυνομία δεν έχει καμμία δυνατότητα να επιβάλλει οτιδήποτε ή να υποσχεθεί οτιδήποτε. Έστω και για μία μέρα. Αυτή που αποφασίζει είναι η εταιρεία με τη στήριξη της κυβέρνησης.
  • Μετά από τη σημερινή εξαπάτηση, η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για αύριο συνάντησης καθίσταται αμφίβολη.

Παράλληλα, μια ομάδα γυναικών που ανέβηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή του ορύγματος των Σκουριών είχε συμπλοκή με την αστυνομία η οποία δεν χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αλλά σωματική βία. Μία (ή δύο) γυναίκες τραυματίστηκαν και άλλες τρεις προσήχθησαν στον Πολύγυρο.

Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώσουμε.

ΠΗΓΗhttp://antigoldgreece.wordpress.com

ΑΠΟ – http://enotitasaronikou.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s