Ένοπλες Δυνάμεις / Αποφάσεις / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Επιπτώσεις / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

kerkyra-kassiopi-beach

Νόμιμη και σύμφωνη με τη Σύνταγμα ήταν, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η μεταβίβαση του ακινήτου της Κασσιώπης, στην Κέρκυρα, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η οποία έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Με δύo αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε σήμερα τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον δήμο Κέρκυρας και πέντε Κερκυραίων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση της έκτασης 489.560 τετραγωνικών μέτρων.

Οι δικαστές έκριναν ότι από την απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων δεν προκλήθηκε ζημιά στους προσφεύγοντες (δήμο Κέρκυρας, κ.λπ.).

Η όποια πιθανή ζημιά προκληθεί στους Ο.Τ.Α. θα είναι από μεταγενέστερο στάδιο της όλης διαδικασίας, αναφέρει το ΣτΕ, όπως είναι από την έκδοση:

1) Προεδρικού Διατάγματος περί εγκρίσεως των Ειδικών Σχεδίων Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ),

2) των υπουργικών αποφάσεων περί εγκρίσεως πολεοδομήσεως, χωροθετήσεως επενδυτικών σχεδίων και περί σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και καταλληλότητας,

3) των υπουργικών αποφάσεων περί παραχωρήσεως της χρήσεως αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης και του δικαιώματος εκτελέσεως λιμενικών έργων,

4) των πράξεων χορηγήσεως οικοδομικών αδειών και

5) κηρύξεως αναγκαστικών απαλλοτριώσεων κ.ο.κ.

Ως προς το ναυτικό οχυρό που βρίσκεται στην περιοχή της Κασσιώπης, οι ΟΤΑ υποστήριξαν, ότι είναι άκυρη η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, αφ’ ενός μεν «διότι δι’ αυτής μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο που ανήκει τουλάχιστον εν μέρει, ήτοι ως προς την «απαγορευμένη ζώνη» και την «επιτηρούμενη ζώνη», στη δημόσια κτήση του Ελληνικού Δημοσίου, αφ’ ετέρου δε διότι η ύπαρξη του ναυτικού οχυρού καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση του μεταβιβασθέντος ακινήτου στο σύνολό του».

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν και τον ισχυρισμό αυτό, καθώς «η μεν «απαγορευμένη ζώνη» συμπίπτει με την έκταση των 11.520 τετραγωνικών μέτρων που δεν μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, η δε «επιτηρούμενη ζώνη», η οποία καταλαμβάνει μέρος του ακινήτου της Κασσιώπης, νομίμως μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ως μη ανήκουσα στη δημόσια κτήση του Ελληνικού Δημοσίου».

Επιπρόσθετα, οι ισχυρισμοί των Ο.Τ.Α. για το επίμαχο οχυρό είναι απορριπτέοι, γιατί «η γειτνίαση του μεταβιβασθέντος στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτου με το ναυτικό οχυρό, καθώς επίσης και ο περιορισμός της ιδιοκτησίας, τον οποίο συνεπάγεται η οριοθέτηση της «επιτηρούμενης ζώνης» που καταλαμβάνει μέρος του, απλώς περιορίζουν τη δυνατότητα αξιοποιήσεώς του με κάποιες από τις συμβάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 19 επ. του Ν. 3986/2011, χωρίς να την καθιστούν αδύνατη».

ΠΗΓΗ – http://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s