Αποφάσεις / ΔΙΕΘΝΗ / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Ε.Α.Δ. / ΕΥΡΩΖΩΝΗ / Κριτική / Λειτουργία / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / Υποθέσεις

Αντισυνταγματικά κρίθηκαν μέτρα του μνημονίου στην Πορτογαλία!

protestas-portugal

Η παρακάτω είδηση, θα πρέπει να κάνει τους δικαστές του ΣτΕ, που έκριναν τα μέτρα τού μνημονίου συνταγματικά, να αισθάνονται, τουλάχιστον, αμηχανία…

Ε.Α.Δ.

Πορτογαλία: “Αντισυνταγματικοί οι όροι του Μνημονίου”

Σε κατάσταση “σοκ” βρίσκεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2013. Ο προϋπολογισμός λιτότητας που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας βρίσκεται πλέον στον αέρα και η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο 6 Απριλίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του 14ου μισθού καθώς και μία έκτακτη εισφορά που θα χρησιμοποιούνταν για τους ανέργους και τους ασθενείς και δυναμιτίζει τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου και να περιορίσει κατά 4 δισεκατομμύρια τις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2015.

Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και έτσι η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο πρέπει να βρει νέα μέτρα για να καταφέρει να εξοικονομήσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολόγιζε από τα συγκεκριμένα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2013 ήταν ένας από τους αυστηρότερους που έχουν ψηφιστεί ποτέ από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και προέβλεπε σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Αντιμέτωπη με τις νέες εξελίξεις η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με σκοπό να εκτιμηθούν οι εναλλακτικές που υπάρχουν έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας καθώς ο πορτογαλικός Τύπος αναφέρει πως η απόρριψη των εν λόγω μέτρων θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες Μέσων Ενημέρωσης από τη χώρα, είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης Κοέλιο.

Η απόρριψη των συγκεκριμένων μέτρων από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενδέχεται να ενισχύσει την αντιπολίτευση που ζητεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού ενώ θεωρείται βέβαιο πως τυχόν επιπλέον μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν λαϊκή οργή, καθώς η Πορτογαλία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 17%.

ΠΗΓΗ – http://www.protothema.gr

Advertisements

One thought on “Αντισυνταγματικά κρίθηκαν μέτρα του μνημονίου στην Πορτογαλία!

  1. Παράθεμα: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ … ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s