Επιπτώσεις / Κυβέρνηση / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΩΝ / Μ.Μ.Ε. / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΡΟΥΠΟΛΗ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ: “ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ” (VIDEO)

Με ένα πανθρακικό –και πάνδημο, όπως λένε οι διοργανωτές- συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα ετοιμάζονται να απαντήσουν οι κάτοικοι στην «με κάθε κόστος» επιβολή της εξόρυξης χρυσού στον νομό Εβρου, που υποσχέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς πριν λίγες μέρες στην Eldorado Gold. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία –22 δημοτικά συμβούλια, το περιφερειακό συμβούλιο, επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι εργαζομένων- εδώ και χρόνια αντιτίθενται στην «επένδυση». Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τον αγώνα των κατοίκων ενάντια «στους χρυσοθήρες του θανάτου».

 Συνέντευξη στην Ντίνα Δασκαλοπούλου

-Κύριε δήμαρχε, χθες γίνατε το πρόσωπο της ημέρας στα σόσιαλ μίντια.

Ελπίζω το πρόβλημά μας να γίνει το θέμα της κάθε μέρας. Απλώς κάποιο σάιτ ανέσυρε ένα βίντεο από συνάντηση που είχα με τον Καναδό πρέσβη πριν από 4 μήνες και θεωρήθηκε από όσους το αναπαρήγαγαν ότι επρόκειτο για συνάντηση που έγινε χθες. Και σήμερα πάντως να γινόταν, θα του έλεγα ακριβώς τα ίδια: «Θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους να αναπτύξουμε εδώ την αλιεία μας, την κτηνοτροφία μας, τον τουρισμό μας, τα δάση μας, για να μπορέσουμε να προκόψουμε. Αν πραγματικά εκτιμάτε τον ελληνικό πολιτισμό, αφήστε μας ήσυχους.

-Ορισμένοι πολίτες σκέφτονται ότι με την εξόρυξη χρυσού θα σωθεί η χώρα, αφού θα εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Πρόκειται για μια συμφωνία αποικιοκρατική. Στην Αλεξανδρούπολη θα εξορυχτούν 480 τόνοι χρυσού σε 7,5 χρόνια. Ο πλούτος δίνεται στους ξένους αντί των Ελλήνων. Δεν υπάρχει δυνατότητα εισροής χρημάτων στα ταμεία μας, αφού ο χρυσός φεύγει ημιπαρασκευασμένος, σε μορφή dore (δηλαδή μαζί με τις πρώτες ύλες). Ετσι η αξία της ουγκιάς ανέρχεται στα 120 δολάρια αντί των 1.750 αν ήταν καθαρός. Επιπλέον, επειδή θεωρείται μεταποιητική επένδυση θα χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ.

-Υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Για την ώρα έχουν προσληφθεί 10 άτομα. Η εταιρεία φυσικά τάζει στην τοπική κοινωνία λαγούς και πετραχήλια: στην αρχή μιλούσαν για 80 θέσεις εργασίας, μετά τις έκαναν 120 και για να μπουν στο fast track είπαν πως θα είναι 200. Απέναντι σ” αυτό είναι μια ολόκληρη κοινωνία από 1999. Τα δημοτικά συμβούλια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σάπες τοποθετούνται διαχρονικά ομόφωνα ενάντια στην επένδυση. Το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τοποθετήθηκε κατά της «επένδυσης» με 53 ψήφους και μόνο μία υπέρ. Δεν υπάρχει σύλλογος που να μην έχει εναντιωθεί, όπως επίσης και το Εργατικό Κέντρο και το ΤΕΕ Θράκης, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί. Αυτή θα είναι κυριολεκτικά εργασία θανάτου: θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, 87.000 τόνοι εκρηκτικά και φουρνέλα. Ολα αυτά, όπως τεκμηριώνουν οι επιστήμονες, θα καταστρέψουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

– Πόσο επικίνδυνο είναι το κυάνιο;

Σύμφωνα με μελέτες της ίδιας της εταιρείας το κυάνιο αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξόρυξη του χρυσού. Είναι ένα υλικό που δεν εξατμίζεται, δεν διαλύεται και θα μείνει για χιλιάδες χρόνια. Θα ανοιχτούν δεξαμενές 90 μέτρων (45 υπέργειες και 45 υπόγειες) όπου θα τοποθετηθούν 11,5 τόνοι κυανιούχα τέλματα. Αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από 1,5 μήνα στην Αλεξανδρούπολη έβρεξε 1,5 ώρα 76 χιλιοστά βροχής (βροχή που πέφτει σε 6 μήνες) είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ρήγματα στα τοιχώματα που θα αφήσουν το κυάνιο να διαχυθεί σε ακτίνα 100 χλμ από το σημείο διαρροής. Το Πέραμα (σ.σ. όπου και βρίσκεται το ορυχείο) βρίσκεται 500 μ. από τη θάλασσα, 200 μ. από τα χωριά και 15 χλμ σε ευθεία γραμμή από την Αλεξανδρούπολη.

-Στην περιοχή σας φύεται η μαύρη πεύκη, ένα δέντρο μοναδικό, αφού απαντά μόνο εδώ και στη Σουηδία. Τι θα σημαίνει για το περιβάλλον η εξόρυξη χρυσού;

Οι 120 χρυσοφόροι λόφοι θα «ξυριστούν» αλλοιώνοντας το ανάγλυφο της περιοχής. Συν τοις άλλοις, επειδή θα χρησιμοποιήσουν τόνους νερού, θα αποστραγγιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες σε γεωργία και κτηνοτροφία, θα μολυνθεί η θάλασσα, θα καταστραφεί ο τουρισμός. Ο κόσμος από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τις Σάπες θα αναγκαστεί να φύγει.

-Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «με κάθε κόστος» μέσα στις επόμενες μέρες η άδεια για εξορύξεις θα παραχωρηθεί στην εταιρεία. Τι περιθώρια αντίδρασης έχει η κοινωνία;

«Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επένδυση από το 1999. Ο κύριος Σαμαράς, εξαιτίας των κουκουλοφόρων που αμαύρωσαν τον κοινωνικό μας αγώνα, έσπευσε να υποστηρίξει την επένδυση του θανάτου. Η Eldorado έχει θυγατρική τη «Θράκη Α.Ε.» στην οποία έχει μερίδιο και ο Μπόμπολας. Εχουν καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων και περιμένουν να τους δοθεί άδεια ερευνών από το ΥΠΕΚΑ. Με το που θα λάβουν την άδεια, θα ξεκινήσουν τις εργασίες μέσα σε 1 μήνα. Η πρώτη δική μας απάντηση θα είναι το συλλαλητήριο της Δευτέρας, στο οποίο σας καλούμε όλους –δημοσιογράφους και πολίτες. Επίσης, θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα αν δοθεί αυτή η άδεια: θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και θα κάνουμε αίτηση ακυρώσεως και ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε για 1,5 χρόνο να μην μπορούν να γίνουν εργασίες. Στην επένδυση του θανάτου, θα αντισταθούμε μέχρι θανάτου.

Ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης είναι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

ΠΗΓΗhttp://antigoldgreece.wordpress.com

Φωτογραφίες και βίντεο από το συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη κατά των χρυσωρυχείων

Το Alexandroupoli onlιne σας μεταφέρει στο κλίμα του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά των χρυσωρυχείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 13:00 στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο…

συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη κατά των χρυσωρυχείων

alexandroupoli

Βίντεο: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη

Βίντεο: Ομιλία Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη

ΠΗΓΗhttp://alexpolisonline.blogspot.com

Συγκλονιστικό το συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στα χρυσωρυχεία

«Μολών λαβέ» των Θρακιωτών από την Αλεξανδρούπολη
Η αναφορά του δήμαρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη στο κλείσιμο του χαιρετισμού του, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στην Κωνσταντινούπολη, σε ευθεία απόσταση 250 χιλιομέτρων, όπως είπε ο δήμαρχος, να ακούσει τον παλμό και την θέληση των Θρακιωτών και να πάρει πίσω την δήλωσή του για τον χρυσό και να μη μας δώσει τον θάνατο, καθώς και η προειδοποίηση του… ίδιου, ότι εκτός από το να παρακαλούμε γνωρίζουμε και να αγωνιζόμαστε και σηκώνοντας κοινωνικό μπαϊράκι, λέμε στον οποιοδήποτε, μολών λαβέ, υιοθετήθηκε από το μέγα πλήθος που διαδήλωσε, σήμερα το μεσημέρι, κατά των χρυσωρυχείων, στην Αλεξανδρούπολη.

Σε μια συγκέντρωση που είχε πολλά χρόνια να βιώσει η πρωτεύουσα του Έβρου, με παλμό, συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας, αλλά και εντυπωσιακή παρουσία πολιτικών, οι Θρακιώτες έδειξαν στην κυβέρνηση πως δεν έχουν καμιά διάθεση να ζήσουν με το κυάνιο.

«Μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας και της καρδιάς», τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, κάνοντας λόγο για «πανστρατιά εγρήγορσης και διεκδίκησης», ενώ έστειλε μήνυμα «σε αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς», ότι στην περιοχή «έχουμε τις δικές μας αξίες, βροντοφωνάζουμε με στεντόρεια φωνή όχι στον χρυσό και μαζί μας είναι όλη η κοινωνία της Ροδόπης και του Έβρου, ενώ η νέα γενιά απαιτεί από εμάς τους φορείς, να παραδώσουμε αλώβητη την γη».

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο περιφερειάρχης «σε όσους δεν συμπορεύονται στον κοινό αγώνα», λέγοντας πως «η ιστορία τους περιμένει και απροσχημάτιστα, θα είναι αποκαλυπτική και αμείλικτη».

Απευθυνόμενος δε προς τους συγκεντρωμένους πολίτες τόνισε, «εγγυόμαστε ότι δεν θα σας πουλήσουμε, είναι αρετή να αφουγκράζεσαι τον λαό και όλοι εδώ βάζετε μπροστά την αγάπη για τον τόπο», ενώ αναφερόμενος στο κράτος, σημείωσε ότι «πρέπει να δημιουργήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να βρει η περιοχή μας τον δρόμο της ανάπτυξης».

Ανίκητο, χαρακτήρισε τον λαό της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος μαζί με τον περιφερειάρχη, έκαναν τους δυο κύριους χαιρετισμούς και πρόσθεσε ότι λαός και φορείς αγωνίζονται επί 13,5 χρόνια «ενάντια σε πολυεθνικές που εναλλάσσονται για να πάρουν τον χρυσό και να μας αφήσουν το κυάνιο», συμπληρώνοντας, «έχουμε το δίκιο και την αλήθεια με το μέρος μας».

Ο κ. Λαμπάκης κατέρριψε τις αιτιάσεις της εταιρείας για 200 υπαλλήλους, λέγοντας, «έγιναν τόσοι για να δικαιολογηθεί η διαδικασία φαστ τρακ», είπε πως τελικά και ενώ υπάρχουν τρεις χιλιάδες που περιμένουν εργασία, μόλις 70 με 80 θα είναι αυτοί που θα απασχοληθούν στο Πέραμα.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «αγώνα των Θρακιωτών και όλης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης» και πρόσθεσε ότι δεν λείπει κανείς αυτοδιοικητικός, δήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης, ενώ συμπλήρωσε, «αντιπαραθέτουμε στα χρυσωρυχεία και σε αυτούς της Αθήνας, ομόφωνες αποφάσεις της περιφέρειας και των δήμων, των επιστημονικών και όλων των φορέων, των επιμελητηρίων, ενώ μαζί μας είναι και η εκκλησία».

Αναφερόμενος σε όσους ελπίζουν πως θα βρουν εργασία στα χρυσωρυχεία, είπε πως ο πολιτικός κόσμος γνωρίζει τις άσχημες συνθήκες πολλών και ότι αυτό εκμεταλλεύονται οι χρυσοθήρες, αλλά πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατόν να διαλέξουμε τον θάνατο για 100 θέσεις εργασίας».

«Εσείς, ο λαός κρατάτε τον αγώνα αυτό ζεστό», τόνισε στους συγκεντρωθέντες ο κ. Λαμπάκης, χαρακτήρισε τον αγώνα κοινωνικό και τόνισε ότι δεκάδες επιστήμονες έχουν αποδείξει πόσο επικίνδυνη είναι η επένδυση του χρυσού.

Έσπευσε πάντως να προσθέσει, «θέλουμε την ανάπτυξη, δεχόμαστε την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου, όχι όμως και του χρυσού γιατί υπάρχει το κυάνιο, ενώ δεχόμαστε τις επενδύσεις φυσικού αερίου και υγροποιημένου αερίου και λέμε ναι στην γεωθερμία και στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε ακροθιγώς σε επένδυση με πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, την οποία, όπως είπε, παρουσίασε στον υπουργό Ανάπτυξης και στον πρωθυπουργό και η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο, όταν δε υλοποιηθεί θα αλλάξει το αναπτυξιακό τοπίο της περιοχής.

Με την λήξη της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στις οδούς της Αλεξανδρούπολης. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των πολιτικών αφού στο συλλαλητήριο βρέθηκαν οι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Χουσείν Ζειμπέκ και Μαρίνος Ουζουνίδης, οι δήμαρχοι του Έβρου, οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Κωστής Σιμιτζής.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς μαθητών από Λύκεια της Αλεξανδρούπολης και έκλεισε με χαιρετισμούς εκπροσώπων από το Κιλκίς και την Χαλκιδική.

Δείτε εδώ βίντεο και φωτογραφίες από το συλλαλητήριο κατά των χρυσωρυχείων

Πηγή: evros24.gr

REBLOGGED – http://enotitasaronikou.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s