ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Επιπτώσεις / ΕΥΡΩΖΩΝΗ / ΜΝΗΜΟΝΙΑ / Μνημονιακή πολιτική

Ισπανία: Στον δρόμο και οι δικαστές

SPAIN_high

Στους δρόμους βγήκαν χθες και οι Ισπανοί δικαστές, για τρίτη φορά από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, το 1975. Οι δικαστές συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες κατά των περικοπών στις οποίες προβαίνει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Οι εισαγγελείς συμμετείχαν στην απεργία για πρώτη φορά. Διαμαρτύρονται για τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπές στον προϋπολογισμό για τη δικαιοσύνη, καθώς και νέες πληρωμές από τους πολίτες που καταθέτουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Δικαστές και εισαγγελείς επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή μείωσε τις εξουσίες των δικαστικών ενώσεων και την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί για πολιτικούς λόγους το δικαίωμά της να αμνηστεύει παραβάτες. Περίπου 7.500 δικαστές και εισαγγελείς κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Σημειώνεται πως η απεργία δεν υποστηρίχθηκε από τις δικαστικές ενώσεις που πρόσκεινται στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (P.P.) του Ραχόι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκτεταμένες διαμαρτυρίες εναντίον των δημοσιονομικών περικοπών, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Αποφεύχθηκε «ναυάγιο» λέει ο Ραχόι

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε πως ο πρώτος χρόνος του στην εξουσία επέτρεψε να αποφευχθεί «το ναυάγιο» της χώρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει το 2012 «σε λιγότερο από 7%» του ΑΕΠ.

Κατά τον Ραχόι, τα μέτρα λιτότητας ήταν «επιβεβλημένα από την καταστροφή που μας απειλούσε» και επέτρεψαν «να αφήσουμε πίσω μας την καταστροφή που ήταν επικείμενη».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας θα περιοριστεί το 2012 σε ποσοστό «μικρότερο από 7%» του ΑΕΠ, μετά το 9,4% που ήταν το 2011, δηλαδή πάνω από το όριο του 6,3% που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, αλλά κάτω από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις σε μια χώρα που από τα τέλη του 2011 έχει βυθιστεί στην ύφεση.

ΠΗΓΗ – http://www.avgi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s